Τι λένε τα νύχια για την υγεία σας;

  • Iatropedia
Τα νύχιαπροστατεύουντους ιστούςκαι μπορούν να λειτουργήσουν ως ένδειξη υγείας.Μπορούν όμως να δείξουν και ορισμένα σοβαρά ή μη προβλήματα υγείας.Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθείτι λένε τα νύχια για την υγεία σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα νύχια είναι στρώματα κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τα μαλλιά μας.

Κάθε ασθένεια έχει συμπτώματα που είναι δυνατό να αποτυπωθούν στα νύχια, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς . Η ονυχόλυση συμβαίνει συχνά στον υπερθυρεοειδισμό. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ένα νύχι ξεκολλάει από το δέρμα. Αντίθετα, ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για την δημιουργία κοίλων νυχιών.

Αν παρατηρήσετε λεπτές κόκκινες ή καφέ γραμμές κάτω από τα νύχια, μπορεί να είναι ένα σημάδι καρδιακής νόσου.

Το μάσημα ων νυχιών είναι μια νευρική συνήθεια και οι άνθρωποι το κάνουν, όταν είναι αγχωμένοι ή βαριούνται. Σε ήπιες μορφές δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις στα δάχτυλα ή το στόμα σας .

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα τόσο του δέρματος όσο και των νυχιών.
Αν έχετε κίτρινα νύχια και αν αντιμετωπίζετε και άλλα συμπτώματα του διαβήτη, όπως αυξημένη δίψα και ούρηση, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας αμέσως.

Τα μπλε νύχια μπορεί να δείχνουν ότι έχετε ένα πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το οξυγόνο, όπως η χαμηλή αιμοσφαιρίνη, το άσθμα ή η χρόνια βρογχίτιδα.

Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας μπορούν να φανούν και στα νύχια, κυρίως προκαλώντας αδυναμία, διόγκωση ή ακόμα και πρόπτωση αυτών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr