Τι λάθος υπάρχει σ’ αυτή την εικόνα; Πως να αποφύγετε τα ατυχήματα με τη «γουρούνα» στις διακοπές

  • Ρούλα Τσουλέα
γουρούνα
Πόσο συχνοί είναι οι τραυματισμοί με τις τετράκυκλες μοτοσυκλέτες. Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από Ελλάδα και ΗΠΑ. Πώς να προστατευθείτε.

Για πολλούς νέους το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την «γουρούνα», το όχημα παντός εδάφους (ATVs)  που οι περισσότεροι θεωρούν μηχανή και πολλοί παιχνίδι. Μολονότι όμως οι «γουρούνες» είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε μικρούς και μεγάλους, μόνο παιχνίδι δεν είναι.

Οι στατιστικές είναι αμείλικτες. Τα ατυχήματα με τις τετράκυκλες μοτοσυκλέτες είναι πολλά και μπορούν να κοστίσουν ζωές. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC), περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως στις ΗΠΑ σε ατυχήματα με αυτές.  Επιπλέον, περισσότεροι από 550 (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται παιδιά) χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Στη χώρα μας είχε αναφερθεί πως το καλοκαίρι του 2019 τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με «γουρούνες» 48 παραθεριστές στα νησιά του Αιγαίου. Οι τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Το 2018, αντιστοίχως, τραυματίστηκαν 36 παραθεριστές και έχασαν τη ζωή τους πέντε.

Η CPSC τονίζει πως οι κίνδυνοι όταν κάποιος οδηγεί «γουρούνα» είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνουν:

  • Την ανατροπή
  • Την σύγκρουση
  • Την εκτίναξη του επιβάτη

Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι είναι απρόβλεπτοι και συχνά δυνατοί, ο κίνδυνος ανατροπής είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Τι να προσέχετε

Για να προστατευθούν οι χρήστες των οχημάτων αυτών, η CPSC παρέχει μερικές συμβουλές ασφαλείας, εν όψει των επικείμενων καλοκαιρινών διακοπών.

«Τα ATVs δεν είναι παιχνίδια και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με βάση τις ενδείξεις τους», δήλωσε ο επίτροπος της CPSC κ. Alex Hoehn-Saric. «Για την δική τους ασφάλεια, είναι σημαντικό οι οδηγοί ηλικίας κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν μοντέλα ειδικά για ανηλίκους. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οχήματα για ενήλικες».

Επιπλέον, «πρέπει πάντοτε να οδηγούν τηρώντας τους κανόνες ασφαλείς και φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό».

Η πρώτη σύσταση της CPSC είναι να μάθετε να οδηγείτε «γουρούνα» από πιστοποιημένο εκπαιδευτή. Απαραίτητο είναι ακόμα:

  • Να μην ανεβαίνουν ποτέ στο όχημα περισσότερα άτομα απ’ όσες είναι οι θέσεις. Τα περισσότερα ATVs είναι σχεδιασμένα για έναν αναβάτη
  • Να μην χρησιμοποιείτε τη «γουρούνα» σε δημόσιους δρόμους, παρά μόνο για να τους διασχίσετε εάν επιτρέπεται. Μείνετε μακριά από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν ή στη διάρκεια της οδήγησης. Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την κρίση σας και τους χρόνους αντίδρασης
  • Να φοράτε πάντοτε κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό. Χρειάζεστε προστασία των ματιών, μπότες, γάντια, μακρύ παντελόνι και μακρυμάνικη μπλούζα
  • Οι αναβάτες ηλικίας κάτω των 16 ετών πρέπει να οδηγούν «γουρούνα» κατάλληλη για την ηλικία τους. Να μην οδηγούν ποτέ όχημα για ενήλικες.

Ειδικά για τη χώρα μας, καλό είναι να συμβουλεύεστε τους ντόπιους και για τις παγίδες που μπορεί να συναντήσετε καθ’ οδόν προς τον προορισμό σας (π.χ. ξαφνικά μελτέμια).

Φωτογραφία: iStock