Τι κίνδυνος υπάρχει αν κοιμάστε ανήσυχα το βράδυ στα 30 και στα 40 σας

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Τι επιπτώσεις παρατηρήθηκαν μετά από μόλις μία δεκαετία. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.

Σοβαρά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ανήσυχος ύπνος στη λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμα κι όταν παρατηρείται σε νεαρούς ενήλικες, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι ξυπνούν τακτικά τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης και σκέψης μία δεκαετία αργότερα.

Η μελέτη άρχισε την περίοδο 2003-2005, όταν οι ερευνητές κατέγραψαν την ποιότητα ύπνου περισσότερων από 5.000 εθελοντών. Η καταγραφή γινόταν επί έξι νύχτες για κάθε εθελοντή, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που φορούσαν στον καρπό τους. Εκείνη την εποχή οι εθελοντές ήταν 30άρηδες και 40άρηδες.

Κατά μέσον όρο, οι εθελοντές κοιμόντουσαν 6 ώρες κάθε βράδυ. Ωστόσο ο ύπνος αυτός δεν ήταν συνεχόμενος για όλους. Στον σχεδόν έναν στους πέντε ήταν διακοπτόμενος.

Μία δεκαετία αργότερα, την διετία 2015-2016, οι επιστήμονες εξέτασαν τις νοητικές δεξιότητες 526 εκ των αρχικών εθελοντών. Αυτό έγινε με την βοήθεια κλασικών τεστ που αξιολογούν:

  • Την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες
  • Τη μνήμη
  • Την λεκτική ευχέρεια

Από τους 526 εθελοντές, οι 175 έκαναν τον πιο ανήσυχο ύπνο, καθώς ξυπνούσαν τακτικά το βράδυ.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο ύπνος φάνηκε να συσχετίζεται ισχυρά με τις νοητικές δεξιότητες.

Οι εθελοντές με τον πιο ανήσυχο ύπνο, είχαν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες χαμηλών επιδόσεων στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων. Έτσι, μειωμένες επιδόσεις στα τεστ είχαν:

  • 44 από τους 175 εθελοντές με τον πιο ανήσυχο ύπνο
  • Μόλις 10 από τους 176 με τον λιγότερο ανήσυχο ύπνο

Οι μειωμένες επιδόσεις αφορούσαν όλα τα τεστ. Ειδικότερα, ο ανήσυχος ύπνος συσχετίσθηκε με σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες χαμηλών επιδόσεων στα τεστ που αφορούσαν την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Συσχετίσθηκε επίσης με:

  • 2,42 φορές περισσότερες πιθανότητες χαμηλών επιδόσεων στις δοκιμασίες λεκτικής ευχέρειας
  • 2,29 φορές περισσότερες πιθανότητες χαμηλών επιδόσεων στα τεστ εκτελεστικών λειτουργιών

Τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία αλλά και τη διάρκεια του ύπνου, επισημαίνουν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ύπνου είναι εξίσου σημαντική με την διάρκειά του για τη νοητική υγεία στη μέση ηλικία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Yue Leng, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως εξήγησε, έχει ζωτική σημασία να εξακριβωθεί πως επηρεάζει ο ύπνος τις νοητικές λειτουργίες. Και αυτό διότι η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζουν αρκετές δεκαετίες πριν προκαλέσουν συμπτώματα. Επομένως, υπάρχει ίσως περιθώριο για να διορθωθούν κάποια πράγματα πριν να είναι αργά.

Φωτογραφία: iStock