Τι είναι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις που σας κάνουν να νιώθετε ακανόνιστους χτύπους στην καρδιά: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις
Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις (Premature ventricular contractions, ή PVC) είναι επιπλέον καρδιακοί παλμοί που ξεκινούν σε μία από τις δύο κοιλίες της καρδιάς. Αυτοί οι επιπλέον παλμοί διαταράσσουν τον κανονικό ρυθμό στην καρδιά, προκαλώντας μερικές φορές να αισθανθείτε ένα φτερούγισμα, ή έναν σαν να χάνετε έναν καρδιακό παλμό.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις (γνωστές και ως κοιλιακές έκτακτες συστολές) συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους. Εάν νιώθετε συχνά να έχετε ακανόνιστους χτύπους καρδιάς, αλλά είστε κατά τα άλλα υγιείς, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και καμία ανάγκη για θεραπεία. Εάν έχετε συχνές πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, ή υποκείμενη καρδιακή νόσο, ίσως χρειαστεί θεραπεία.

Πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις: Συμπτώματα

Οι πρόωρες συσπάσεις της κοιλίας συχνά προκαλούν λίγα, ή καθόλου συμπτώματα. Αλλά μπορεί να αισθανθείτε μια περίεργη αίσθηση στο στήθος σας, όπως:

  • Φτερούγισμα
  • Πιο δυνατό χτύπο
  • Παραλειπόμενοι χτύποι
  • Αυξημένη επίγνωση των παλμών της καρδιάς

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν αισθάνεστε φτερουγίσματα, αίσθημα παράλειψης καρδιακών παλμών, ή περίεργα συναισθήματα στο στήθος σας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Είναι σώφρον να προσδιορίσετε την πηγή αυτών των συμπτωμάτων, είτε πρόκειται για πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, ή για άλλα προβλήματα καρδιακού ρυθμού, ή για σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ή για άγχος, αναιμία και λοιμώξεις.

Πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις: Αιτίες

Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους: δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Ο ρυθμός της καρδιάς σας κανονικά ελέγχεται από μια περιοχή εξειδικευμένων κυττάρων στον δεξιό κόλπο.

Αυτός ο φυσικός βηματοδότης παράγει τους ηλεκτρικούς παλμούς που ενεργοποιούν τον φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Από εκεί τα ηλεκτρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν μέσα από τους κόλπους προς τις κοιλίες, προκαλώντας συσπάσεις για ν’ αντληθεί αίμα στους πνεύμονες και το υπόλοιπο σώμα.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις είναι μη φυσιολογικές συσπάσεις που ξεκινούν στις κοιλίες. Αυτές οι επιπλέον συσπάσεις συνήθως χτυπούν νωρίτερα από τον αναμενόμενο κανονικό καρδιακό παλμό. Και συχνά διακόπτουν την κανονική σειρά άντλησης, που είναι “πρώτα οι κόλποι και μετά οι κοιλίες”.

Γιατί εμφανίζονται επιπλέον παλμοί στην καρδιά

Οι λόγοι δεν είναι πάντα ξεκάθαροι. Ορισμένες αιτίες, καρδιακές παθήσεις, ή αλλαγές στο σώμα μπορούν να κάνουν τα κύτταρα στις κοιλίες ηλεκτρικά ασταθή. Καρδιακές παθήσεις, ή ουλές μπορεί επίσης να προκαλέσουν λανθασμένη δρομολόγηση ηλεκτρικών παλμών.

Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις μπορεί να σχετίζονται με:

  • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αποσυμφορητικών και των αντιισταμινικών
  • Αλκοόλ ή ναρκωτικά
  • Αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα που μπορεί να προκληθούν από καφεΐνη, καπνό, άσκηση, ή άγχος
  • Τραυματισμός του καρδιακού μυός από στεφανιαία νόσο, συγγενή καρδιακή νόσο, υπέρταση, ή καρδιακή ανεπάρκεια

Πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις: Παράγοντες κινδύνου

Τα παρακάτω μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο:

  • Καφεΐνη, κάπνισμα, αλκοόλ
  • Άσκηση (εάν έχετε συγκεκριμένους τύπους PVC)
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Άγχος
  • Καρδιακές παθήσεις, όπως συγγενείς καρδιακές παθήσεις, στεφανιαία νόσος, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιομυοπάθεια

Πιθανές επιπλοκές

Το να έχετε συχνά πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), ή εξασθένησης του καρδιακού μυός (καρδιομυοπάθεια).

Σπάνια, όταν συνοδεύονται από καρδιακές παθήσεις, οι συχνές πρόωρες συσπάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαοτικούς, επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς και πιθανόν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο!

Πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις: Θεραπεία

Για τους περισσότερους αυτή η κατάσταση, εφόσον έχουν κατά τα άλλα μια φυσιολογική καρδιά, δεν απαιτείται θεραπεία. Ωστόσο, εάν έχετε συχνά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν έχετε καρδιακή νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα ρυθμού, μπορεί να χρειαστείτε τα ακόλουθα:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μείωση της καφεΐνης, ή του καπνίσματος, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.
  • Φάρμακα: Οι βήτα αποκλειστές (χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων) μπορούν να καταστείλουν τις πρόωρες συσπάσεις. Άλλα φάρμακα, όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου, φάρμακα για τις αρρυθμίες (αμιωδαρόνη, φλεκαϊνίδη), μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν έχετε κοιλιακή ταχυκαρδία, ή συχνά επεισόδια με πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, που παρεμβαίνουν στην λειτουργία της καρδιάς.
  • Θεραπεία κατάλυσης με ραδιοσυχνότητα: Για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στα φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία κατάλυσης. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί την ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων από έναν καθετήρα, για να καταστρέψει την περιοχή του ιστού της καρδιάς που προκαλεί τις ακανόνιστες συσπάσεις.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Μην αγνοήσετε ΠΟΤΕ αυτά τα 11 συμπτώματα

Κατά 50% μειωμένες πιθανότητες για καρδιακά αν τρώμε περισσότερο από αυτό το είδος τροφής

Ευεργετικό για την καρδιά αν πίνετε αυτό 1-2 φορές την ημέρα: Μεγάλη έρευνα

Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε