Τι είναι η υπολειπόμενη χοληστερόλη και γιατί έχει σημασία – Πώς να την υπολογίσετε μόνοι σας

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπολειπόμενη χοληστερόλη
Η υπολειπόμενη χοληστερόλη είναι η ποσότητα χοληστερόλης σε μια μορφή λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας, που ονομάζονται υπολειμματικές λιποπρωτεΐνες. Μπορεί να μετρηθεί λαμβάνοντας την τιμή της ολικής χοληστερόλης μείον το άθροισμα των HDL και LDL.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υπολειπόμενη χοληστερόλη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την μέτρηση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Μπορεί η υπολειπόμενη χοληστερόλη να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού;

Εδώ και πολλά χρόνια λέγεται ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα HDL (“καλή” χοληστερόλη) και χαμηλά επίπεδα LDL (“κακή” χοληστερόλη) διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, νέες μελέτες το 2022 και το 2019 έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της υπολειπόμενης χοληστερόλης μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, ανεξάρτητα από το επίπεδο της LDL.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα υψηλά επίπεδα υπολειπόμενης χοληστερόλης ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, όπως:

 • κάπνισμα
 • ευσαρκία
 • διαβήτης
 • υπέρταση
 • επίπεδο LDL
 • ηλικία

Διαπίστωσαν ότι:

 • Ένα υψηλό επίπεδο υπολειπόμενης χοληστερόλης αποτελεί δείκτη πρόβλεψης για κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
 • Μάλιστα, η υψηλή υπολειπόμενη χοληστερόλη ήταν ένας προγνωστικός παράγοντας ακόμη και σε άτομα με σχετικά χαμηλή LDL και σε άτομα που δεν είχαν άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.
 • Επιπλέον, η υψηλή υπολειπόμενη χοληστερόλη συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας.

Μαζί με τα επίπεδα LDL και HDL, οι μετρήσεις της υπολειπόμενης χοληστερόλης μπορεί να προστεθούν στην συνολική αξιολόγηση της υγείας, για να βοηθήσουν εσάς και τον γιατρό σας να κατανοήσετε καλύτερα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Υπολειπόμενη χοληστερόλη: Υπολογισμός – Ποιο θεωρείται υγιές επίπεδο

Η έρευνα για την υπολειπόμενη χοληστερόλη είναι ακόμη νέα και διαρκής. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες, μέσοι όροι, ή πρότυπα. Όταν αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα, πιθανότατα θα διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι τα άτομα με υπολειπόμενη χοληστερόλη πάνω από 24 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (mcg/dL) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Υπολογισμός υπολειπόμενης χοληστερόλης

Μπορείτε να υπολογίσετε την υπολειπόμενη χοληστερόλη σας κοιτάζοντας την πιο πρόσφατη γενική εξέταση αίματος που κάνατε. Για να βρείτε την υπολειπόμενη χοληστερόλη σας, πάρτε τη συνολική σας χοληστερόλη και στη συνέχεια αφαιρέστε το άθροισμα της LDL και HDL.

Για παράδειγμα, έστω ότι:

 • Ολική χοληστερόλη: 214 mg/dL
 • LDL: 130 mg/dL
 • HDL: 35 mg/dL

Τότε:

Υπολειπόμενη χοληστερόλη = 49 mg/dL δηλαδή 214 – (130+35).

Μια τέτοια τιμή υποδηλώνει ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Λάβετε υπόψη ότι η επιστημονική έρευνα επί της υπολειπόμενης χοληστερόλης εξακολουθεί να εξελίσσεται. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη συνολική χοληστερόλη και την υπολειπόμενη χοληστερόλη σας για να κατανοήσετε καλύτερα τον κίνδυνο.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η χοληστερόλη, πώς την χρησιμοποιεί ο οργανισμός και πότε υπάρχει πρόβλημα

Οι καλύτερες πρωτεΐνες (αντί για κρέας) για την μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με διαιτολόγο

Το καλύτερο φρούτο για την μείωση της χοληστερόλης – Χρήσιμο σε πολλές συνταγές

Χοληστερόλη: Η αλήθεια για τρία πολύ διαδεδομένα συμπληρώματα για την καρδιά