Το καλύτερο φρούτο για την μείωση της χοληστερόλης – Χρήσιμο σε πολλές συνταγές

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αβοκάντο
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προσθέσετε βατόμουρα, μπανάνες και μανταρίνια στη διατροφή σας, αλλά αυτά δεν είναι το μοναδικά φρούτα που πρέπει να τρώτε σε τακτική βάση.

Για την ακρίβεια, μάλλον είναι σώφρον για όλους μας να τρώμε τακτικά και αβοκάντο, διότι σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης μας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, ζητήθηκε από 500 συμμετέχοντες να τρώνε ένα μεγάλο αβοκάντο κάθε μέρα, ενώ άλλοι 500 συμμετέχοντες (ομάδα ελέγχου) δεν έτρωγαν τακτικά αβοκάντο και μάλιστα κλήθηκαν να τρώνε το πολύ δύο τον μήνα. Όταν τελείωσε το χρονικό διάστημα παρακολούθησης των έξι μηνών, διαπιστώθηκε ότι:

οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο κατέληξαν με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

«Συνολικά, αυτή είναι μια καλή μελέτη, επειδή τυχαιοποιήθηκε και ελέγχθηκε με μεγάλο αριθμό ατόμων», λέει η δρ. Sarah Glasser. Σημείωσε ότι “οι συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα είχαν επίσης παρόμοιες βασικές δίαιτες”.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια λέει ότι “ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτής της μελέτης ήταν ότι δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, όπως συμπληρώματα και στατίνες κατά τη διάρκεια της δοκιμής 6 μηνών. Ταυτόχρονα, τα βασικά δεδομένα της έρευνας χρησιμοποιούν επίσης 24ωρη ανάκληση φαγητού (σ.σ. οι συμμετέχοντες δήλωναν οι ίδιοι από μνήμης τι έφαγαν) για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συνήθη δίαιτα, η οποία δεν είναι τόσο καλή μέθοδος όσο ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού καθώς ένα και μόνο 24ωρο δεν είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό της συνήθους διατροφής κάποιου”.

Όσο για το πώς τα αβοκάντο μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, η δρ. Glasser υποστηρίζει ότι αυξάνουν το πόσο γρήγορα διασπώνται οι πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες και εμποδίζουν το συκώτι να παράγει περισσότερη VLDL (ένα επίπεδο χειρότερο χοληστερόλης από την LDL!), που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη LDL (“κακή” χοληστερόλη) στην κυκλοφορία του αίματος συνολικά.

Τέλος, η δρ. Glasser επισημαίνει ότι είναι πολύ σύνηθες οι άνθρωποι να περιορίζουν τροφές, όπως κόκκινο κρέας, τυρί και τα πολλά γλυκά, μόνο αφότου διαγιγνώσκονται με υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, θα ήθελε να δει περισσότερους ανθρώπους να επικεντρώνονται σε υγιεινές τροφές για να τις προσθέσουν στη διατροφή τους, όπως τα αβοκάντο, επειδή συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνδυνος υγείας αν κάνετε αυτό με το αβοκάντο – Ξεκίνησε από viral κόλπο στο ίντερνετ

“Σωτήριο” το αβοκάντο για το λίπος στην κοιλιά: Έρευνα για το πώς και πόσο να τρώτε

4 απλοί τρόποι για να ωριμάσετε τα αβοκάντο (και 1 μύθος)