Τι είδος καρκίνου φέρεται πως προκάλεσε το ζιζανιοκτόνο Roundup στο ζευγάρι που αποζημιώνεται με 2 δισ. από την Bayer

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
Roundup
Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο γερμανικός κολοσός στην φαρμακοβιομηχανία, Bayer, καλείται να αποζημιώσει με το ποσό-μαμούθ των 2 δισ. δολαρίων ένα ζευγάρι, το οποίο, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του δικαστηρίου, ανέπτυξε καρκίνο εξαιτίας της χρήσης του ζιζανιοκτόνου Roundup, το οποίο παράγει η Monsanto, που έχει εξαγοραστεί από την Bayer.

Ο καρκίνος που φέρεται να προκλήθηκε από το Roundup είναι το λέμφωμα μη-Χότζκιν. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι όχι μόνο το Roundup προκάλεσε τον εν λόγω καρκίνο, αλλά και ότι η εταιρεία δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για την ανθρώπινη υγεία και για αμέλεια.

Από την πλευρά της η Bayer θα ασκήσει έφεση, διότι το ζευγάρι είχε πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και υποστηρίζει ότι διέτρεχε κίνδυνο να εμφανίσει λέμφωμα μη-Χότζκιν ούτως ή άλλως.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό πρόστιμο 2 δισ. δολάρια στην Bayer για το καρκινογόνο Roundup της Monsanto!

Τι είναι όμως το λέμφωμα μη-Χότζκιν; Πώς προκαλείται;

Λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο καρκίνος συμβαίνει όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που ευδοκιμούν και εξαπλώνονται αντί να πεθαίνουν όπως συμβαίνει στον κύκλο ζωής ενός κανονικού κυττάρου. Το λέμφωμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν.

Λέμφωμα: Αίτια

Ο λεμφικός ιστός έχει συνδέσεις σε όλο το σώμα. Εάν αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα στο λεμφικό σύστημα, μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα από την αρχική τους θέση σε άλλους ιστούς και όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός του λεμφικού συστήματος.

Το λέμφωμα συνήθως εξαπλώνεται στο ήπαρ, στον μυελό των οστών, ή στους πνεύμονες.

 • Στο λέμφωμα Χότζκιν, ο καρκίνος συνήθως επηρεάζει τους λεμφαδένες διαδοχικά, τον έναν μετά τον άλλον.
 • Στο λέμφωμα μη-Χότζκιν, καρκινικοί όγκοι μπορεί να προκύψουν σε διαφορετικούς λεμφαδένες, παρακάμπτοντας ορισμένους ενδιάμεσα.

Το τι ακριβώς προκαλεί το λέμφωμα είναι ασαφές, αλλά υπάρχουν ορισμένοι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου για κάθε έναν από τους δύο τύπους λεμφώματος.

Λέμφωμα μη-Χότζκιν

Οι παράγοντες κινδύνου για μη-Χότζκιν λέμφωμα περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία: Τα περισσότερα λεμφώματα εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλά ορισμένα είδη είναι πιθανότερο να επηρεάσουν τα παιδιά και τους νέους ενήλικες.
 • Φύλο: Ορισμένοι τύποι είναι πιο πιθανό στις γυναίκες, άλλοι είναι πιο πιθανό στους άνδρες.
 • Χημικές ουσίες και ακτινοβολία: Η πυρηνική ακτινοβολία και ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία έχουν συνδεθεί με λέμφωμα μη-Χότζκιν.
 • Ανοσοανεπάρκεια: Ένα άτομο με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύει περισσότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, στον ιό HIV του AIDS, ή σε φάρμακα που λαμβάνονται μετά από μεταμόσχευση οργάνου.
 • Αυτοάνοση ασθένεια: Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα και την κοιλιοκάκη.
 • Λοίμωξη: Ορισμένες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που μετασχηματίζουν λεμφοκύτταρα αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως ο ιός Epstein-Barr (EBV).
 • Εμφυτεύματα στήθους: Αυτά μπορεί να προκαλέσουν αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα (anaplastic large cell lymphoma) στον ιστό του μαστού.
 • Σωματικό βάρος και διατροφή: Η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί ότι εμπλέκεται στην ανάπτυξη του λεμφώματος, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός.

Λέμφωμα Χότζκιν

Οι παράγοντες κινδύνου για λέμφωμα Χότζκιν περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Η μόλυνση με EBV μπορεί να προκαλέσει μονοπυρήνωση, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο λεμφώματος.
 • Ηλικία: Άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών και άτομα άνω των 55 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
 • Φύλο: Είναι λίγο πιο κοινό στους άνδρες.
 • Οικογένεια: Εάν ένας αδελφός/ή έχει λέμφωμα Χότζκιν, ο κίνδυνος είναι ελαφρώς υψηλότερος και εξαιρετικά υψηλός εάν αυτός ο αδελφός/ή είναι δίδυμος/η.
 • Ιός HIV: Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο λεμφώματος.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Πώς αναπτύσσεται το λέμφωμα στον οργανισμό

Δείτε την καταπληκτική δουλειά που έκαναν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ένωση Αιματολογίας.