Τι έδειξε έρευνα για τα επιθέματα με νιτρογλυκερίνη ενάντια στις εξάψεις της εμμηνόπαυσης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμμηνόπαυση
Η ομάδα της τέσταρε τα οφέλη από τη συνεχή χρήση ενός επιθέματος νιτρογλυκερίνης σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Μια νέα μελέτη σχετικά με την χρήση επιθεμάτων νιτρογλυκερίνης για να βοηθήσει τις γυναίκες με συχνές εξάψεις που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση έδωσε ανάμεικτα αποτελέσματα.

Τα οφέλη από τη χρήση αυτών των επιθεμάτων (που χρησιμοποιούνται κάποιες φορές για τον πόνο στο στήθος) ήταν μέτρια. Ήταν επίσης βραχύβια, με τα όποια οφέλη να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση για την εύρεση νέων θεραπειών μπορεί να είναι χρήσιμη.

“Η ουσία είναι ότι η μελέτη δεν μας επιτρέπει να προτείνουμε δερματικά επιθέματα νιτρογλυκερίνης στις γυναίκες ως θεραπεία για την καταστολή των εξάψεων μακροπρόθεσμα”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Alison Huang, επιδημιολόγος και γιατρός εσωτερικής ιατρικής στο UCSF Health.

«Αλλά μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει όφελος σε αυτήν την προσέγγιση για τη θεραπεία μιας κοινής πάθησης στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Το πεδίο της εμμηνόπαυσης εξακολουθεί να λείπει από αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν περιλαμβάνουν ορμόνες», δήλωσε η δρ. Huang.

Η ομάδα της τέσταρε τα οφέλη από τη συνεχή χρήση ενός επιθέματος νιτρογλυκερίνης σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, που εμφανίζουν τουλάχιστον επτά εξάψεις την ημέρα.

Σε αυτήν την μελέτη συμμετείχαν 141 γυναίκες ηλικίας 40 έως 62 ετών που βρίσκονταν σε όψιμη εμμηνοπαυσιακή μετάβαση ή ήταν μετεμμηνοπαυσιακές. Οι γυναίκες φορούσαν επιθέματα νιτρογλυκερίνης ή ενός εικονικού φαρμάκου για 24 ώρες την ημέρα, καταγράφοντας τις εξάψεις τους την 5η και τη 12η εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της νιτρογλυκερίνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο δεν επεκτάθηκαν πέρα των 12 εβδομάδων. Μερικές γυναίκες παρουσίασαν επίσης πονοκεφάλους.

“Η νιτρογλυκερίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία του πόνου στο στήθος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, επειδή μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στην καρδιά όταν χρησιμοποιείται μόνο για 12 ώρες τη φορά”, είπε η δρ. Huang.

“Αλλά εργαστηριακές μελέτες πρότειναν ότι εάν η νιτρογλυκερίνη χρησιμοποιείται συνεχώς, θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καταστείλει τον τύπο της ταχείας, αυξημένης ροής αίματος κάτω από το δέρμα που προκαλεί αισθήσεις θερμότητας και εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναπροσδιορίσαμε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα για άλλον λόγο, ώστε να τεστάρουμε αν βοηθάει και στην εμμηνόπαυση”, πρόσθεσε η ίδια.

Αυτά τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της έντονης έξαψης και της εφίδρωσης, είναι κοινά στην εμμηνόπαυση. Πάνω από τα δύο τρίτα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών τα βιώνουν, μερικές φορές ακόμα και για χρόνια.

Η ορμονική θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην μείωση ή την καταστολή αυτών των συμπτωμάτων. Ωστόσο, συνοδεύεται και από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι περισσότερες θεραπείες για τις εξάψεις στοχεύουν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου. Αυτή στόχευσε σε αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγή: https://consumer.healthday.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμμηνόπαυση: Nέα μη ορμονική θεραπεία για τις εξάψεις, έλαβε έγκριση FDA – Τι λένε οι γιατροί

Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα

Η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον ύπνο

φωτό: iStock