Τι χαρακτηρίζει όσους γερνούν χωρίς προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
υγεία
Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές. Ποιοι παράγοντες ήταν οι καθοριστικοί για γηρατειά χωρίς προβλήματα υγείας. Ο ρόλος της άσκησης, της παχυσαρκίας, του ύπνου και του καπνίσματος.

Οι άνθρωποι που γερνούν με καλή υγεία μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα περισσότερα από τα οποία εξαρτώνται από τις συνήθειές τους, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα τρία τέταρτα των εθελοντών τους ηλικίας 55-64 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, διατήρησαν την άριστη υγεία τους στη διάρκεια τριών ετών παρακολούθησης.

Αντίστοιχα, σε όσους είχαν ηλικία 80 ετών και άνω, χωρίς προβλήματα υγείας παρέμειναν περισσότεροι από τους μισούς.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την έκπληξή τους για τον αριθμό των ανθρώπων που διατήρησαν την υγεία τους έως τα βαθιά τους γηρατειά. «Σχεδόν το 70% των εθελοντών μας όλων των ηλικιών δεν εκδήλωσαν κανένα πρόβλημα υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mabel Ho, από το Ινστιτούτο Ζωής & Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να δίνουμε έμφαση στις δυνατότητες και όχι στα ελλείμματα της τρίτης ηλικίας. Οι μελέτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως αγνοούν τα θετικά και εστιάζουν στα προβλήματα των γηρατειών, αλλά αυτό είναι λάθος».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι καθοριστικοί παράγοντες

Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 7.651 εθελοντές, ηλικίας άνω των 55 ετών κατά την έναρξή της. Οι 1.446 από αυτούς ήταν μετανάστες και οι λοιποί είχαν γεννηθεί στον Καναδά. Το 45% εξ αυτών δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα υγείας κατά την έναρξή της.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τον πιθανό ρόλο που μπορεί να έχει στην υγεία η επίδραση 18 διαφορετικών παραγόντων. Επιπλέον, ταξινόμησαν τους εθελοντές τους σε ομάδες, αναλόγως με την ψυχοσωματική αλλά και την κοινωνική κατάστασή τους.

Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν άριστη υγεία, ακόμα κι αν αντιμετώπιζαν αντιξοότητες στη ζωή τους, ήσαν εκείνοι οι οποίοι:

  • Δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους
  • Δεν έπασχαν από αϋπνία ή άλλα προβλήματα ύπνου
  • Δεν έπασχαν από παχυσαρκία
  • Γυμνάζονταν συστηματικά
  • Ήσαν παντρεμένοι
  • Είχαν υψηλότερο εισόδημα

Οι γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να γεράσουν υγιείς. Επιπλέον, οι εθελοντές που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια ή αρθρίτιδα επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν με καλή υγεία.

Μάλιστα όσοι πληρούσαν όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοητικά, ψυχικά ή σωματικά προβλήματα.

Ο ρόλος της άσκησης και του ύπνου

Η μελέτη έδειξε πως και μεμονωμένοι ορισμένοι παράγοντες παρείχαν σημαντικά οφέλη. Οι ενήλικες, λ.χ., που γυμνάζονταν με μέτρια έως υψηλή ένταση είχαν 35% έως 45% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς.

Αντίστοιχα, όσοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ύπνου, είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να μην παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

Φωτογραφία: iStock