Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού; Ερευνητές αποκάλυψαν ένα απλό μυστικό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Οι επικίνδυνες συνέπειες της καθιστικής ζωής (παρατεταμένες περίοδοι αδράνειας κάθε μέρα) στον άνθρωπο είναι ευρέως γνωστές. Οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Για να αντισταθμίσουν τις σοβαρές παρενέργειες ενός καθιστικού τρόπου ζωής, οι γιατροί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (SDSU), που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ότι οι καθημερινές δραστηριότητες που γίνονται με ελαφριάς έντασης άσκηση, όπως οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

“Η σωματική δραστηριότητα ελαφριάς έντασης μπορεί να περιλαμβάνει το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το απλό σκούπισμα, το πλύσιμο του αυτοκινήτου, μια βόλτα με γρήγορο περπάτημα κ.α., δήλωσε ο Steven Hooker, πρύτανης του Κολλεγίου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών του SDSU και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

“Παρατηρήσαμε ότι τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η καθιστική ζωή επηρεάζουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι στρατηγικές για την πρόληψη του εγκεφαλικού θα πρέπει να επικεντρώνονται και στα δύο”.

Ο Hooker και οι ερευνητές του μέτρησαν τόσο τον χρόνο που οι συμμετέχοντες ήταν σε καθιστική φάση στην ημέρα, όσο και τη διάρκεια που ήταν σε πιο έντονη σωματική δραστηριότητα. Το δείγμα ήταν 7.600 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με τη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων σε συμμετέχοντες στη διάρκεια των επτά ετών της έρευνας.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν καθιστική ζωή για 13, ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.

“Τα ευρήματα είναι πιο ισχυρά επειδή η δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά μετρήθηκαν με ένα επιταχυνσιόμετρο, παρέχοντας ουσιαστικά πιο ακριβή δεδομένα από προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν σε αυτοαναφερόμενες μετρήσεις”, δήλωσε ο Hooker.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο τοποθετημένο στο ισχίο, έναν ευαίσθητο ανιχνευτή κίνησης που κατέγραφε με ακρίβεια τη σωματική δραστηριότητα και τη διάρκεια του καθίσματος και της αδράνειας.

Εκτιμάται ότι μόνο το 23% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πληροί τις εβδομαδιαίες συστάσεις για αερόβια δραστηριότητα και δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ωστόσο, εάν τα 10.000 βήματα την ημέρα φαίνονται απρόσιτα σε εσάς, ο Hooker είπε ότι το να σηκωθείτε και να κάνετε ακόμη και δέκα λεπτά ελαφριάς έως μέτριας σωματικής δραστηριότητας μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το προλάβετε

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν έχετε αυτό

Μάθετε το ΠΑΔΩ: Προλαμβάνει το εγκεφαλικό και εντοπίζει τα προειδοποιητικά σημάδια του

Αισθητά μειωμένη πιθανότητα για εγκεφαλικό αν πίνετε σωστή ποσότητα από αυτό κάθε μέρα