Θαλάσσια σπορ: Δώδεκα κανόνες για να αποφύγετε τους κινδύνους

  • Ρούλα Τσουλέα
θαλάσσια σπορ
Δώδεκα κανόνες για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ συνιστά η κοινωνική, μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports.

Χιλιάδες Ευρωπαίοι τραυματίζονται κάθε χρόνο συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες με σκάφη. Και πολλοί χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των τραυματισμών.

Οι τραυματισμοί συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, από προσκρούσεις με άλλα άτομα και κτυπήματα από ιστία έως σοβαρές κακώσεις από βουτιές και κτυπήματα με προπέλες.

Οι συνέπειες είναι πολλές και κυμαίνονται από κατάγματα, μώλωπες και διασείσεις έως παρ’ ολίγον πνιγμό και απώλεια της ζωής.

Μάλιστα ο πνιγμός αποτελεί την δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας έως 14 ετών. Είναι επίσης η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συνολικά, 37.000 ζωές χάνονται ετησίως στην Ευρώπη από πνιγμό.

Κατά τα θαλάσσια σπορ, εξάλλου, συμβαίνουν έως και 47.000 τραυματισμοί τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό European Child Safety Alliance.

Πολλοί από αυτούς τους τραυματισμούς αφορούν ανηλίκους, δεδομένου ότι το 25% των Ευρωπαίων τουριστών ταξιδεύουν με παιδιά.

Η ασφάλεια

Τα καλά νέα είναι ότι στην πλειονότητά τους αυτού του είδους τα συμβάντα μπορούν να αποφευχθούν.

Η κοινωνική, μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία Safe Water Sports έχει εκδώσει έναν δωδεκάλογο με κανόνες για ασφάλεια κατά τα θαλάσσια σπορ και τις δραστηριότητες με σκάφη.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής σχετίζονται με τραυματισμούς πολλών διαφορετικών τύπων και μορφών.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι τραυματισμοί δεν προκαλούνται από ελαττωματικό εξοπλισμό ή υπερβολικά επικίνδυνες συνθήκες. Προκαλούνται από την λανθασμένη συμπεριφορά των χρηστών.

Επομένως η τήρηση των κανόνων μπορούν να αυξήσουν στο μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των παραθεριστών.

Οι κανόνες

Να λοιπόν ποιοι είναι οι κανόνες.

Κανόνας 1

Βεβαιωθείτε ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική Αρχή άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ. Σύμφωνα με τον νόμο κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό. Επιχείρηση που δεν εμφανίζεται στο www.safewatersports.gr  ΔΕΝ έχει άδεια λειτουργίας.

Κανόνας 2

Σύμφωνα με το νόμο, για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα με μέσο ελκόμενο από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει:

α) Ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή/εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή.

β) Υποχρεωτικά πρέπει να επιβαίνει στο σκάφος ΔΕΥΤΕΡΟ άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.

Κανόνας 3

Ζητήστε να δείτε την σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Η σωστική λέμβος δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται ποτέ για άλλο λόγο.

Κανόνας 4

Εάν η παρουσία ναυαγοσώστη είναι υποχρεωτική στην παραλία όπου βρίσκεστε, βεβαιωθείτε για την παρουσία του. Στο Safe Water Sports μπορείτε να βρείτε όλες τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη.

Κανόνας 5

Μην κάνετε θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνεστε καλά ή έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό.

Επιπλέον, η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά από την δύση του ήλιου.

Κανόνας 6

Μην επιτρέπετε ως κηδεμόνες την διενέργεια θαλάσσιου σπορ από παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση. Επιπλέον, να λαμβάνετε πάντοτε υπ’ όψιν την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού, πριν δώσετε την συγκατάθεσή σας.

Κανόνας 7

Μην νοικιάζετε θαλάσσιο εξοπλισμό εάν δεν έχετε την ελάχιστη απαιτούμενη ηλικία. Αυτή είναι:

* 14 ετών για aqua scooter, seabuggy, κανό

* 14 ετών για θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό)

* 16 ετών για θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, ιστιοσανίδα, catamaran, ιστιοπλοϊκό (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση)

* 16 ετών για μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει και ενήλικος σε αυτές)

* 16 ετών για kayak

* 18 ετών για mini cruiser

* 18 ετών για θαλάσσιο αλεξίπτωτο (ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση)

* 18 ετών για acrylicraft (εκτός αν επιβαίνει και ενήλικος σε αυτό).

Κανόνας 8

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει δίαυλος με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης. Ο δίαυλος είναι απαραίτητος για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία. Χρησιμοποιήστε τον δίαυλο.

Κανόνας 9

Να λαμβάνετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (π.χ. σωσίβιο, κράνος κ.λπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία σας. Να βεβαιώνεστε ότι αυτά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Αν τα σωσίβια είναι φθαρμένα, τα σκοινιά ξεφτισμένα κ.λπ. μην συμμετάσχετε στο συγκεκριμένο θαλάσσιο σπορ.

Κανόνας 10

Να ενημερώνεστε και να τηρείτε όλες τις οδηγίες/συμβουλές που σας δίνει ο υπεύθυνος της επιχείρησης. Να διατηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους. Να μην κάνετε επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς. Να μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας. Να μην χειρίζεστε ταχύπλοο σκάφος (jet ski κ.λπ.), εάν δεν κατέχετε τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής.

Κανόνας 11

Να ενημερώνεστε για τον καιρό στην περιοχή. Φροντίστε επίσης να διατηρείτε οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης. Να επιστρέψετε αμέσως, εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Κανόνας 12

Να ενημερώνετε την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εφόσον διαπιστώσετε ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.