Θαλάσσια ανεμώνη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το επικίνδυνο σαρκοφάγο ζώο με την «αθώα»  μορφή

  • Ρούλα Τσουλέα
θαλάσσια ανεμώνη
Το στόμα της φέρει γύρω του πλοκάμια. Ο αριθμός τους διαφέρει από ζώο σε ζώο, αλλά είναι πολλαπλάσιος του 6.

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ένα 9χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου επειδή το τσίμπησε στο πόδι μία θαλάσσια ανεμώνη, προκαλώντας του αφόρητους πόνους και ένα τεράστιο εξάνθημα.

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με λουλούδι, εξ ου και το όνομά της. Έχει πολλά χρώματα και μπορεί να βρεθεί σε βράχια ή στα ρηχά νερά, στην άμμο, ακόμη και σε κοχύλια.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι φυτό, αλλά σαρκοφάγο ζώο. Επειδή όμως δεν μπορεί να μετακινείται πολύ εύκολα, η επιβίωσή της εξαρτάται από την τροφή που θα μπλεχτεί στα μακριά πλοκάμια ή στο περιστόμιό της.

Όταν πιάσει το θύμα της, πρώτα το ναρκώνει και ύστερα το προωθεί με το στόμα της στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται, αποβάλλεται από το στόμα.

Διαβάστε περισσότερα: Στο νοσοκομείο 9χρονος, τον τσίμπησε θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι πολύ λαίμαργο ζώο και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγαλώνοντας πολύ γρήγορα. Εάν στερηθεί την τροφή της, ο όγκος της μικραίνει έως σχεδόν του σημείου του αφανισμού, χωρίς ωστόσο να χάνει το σχήμα της.

Το τσίμπημα

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό (φαγούρα). Προκαλεί επίσης χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που μοιάζει με έγκαυμα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Το πρήξιμο, τα εξανθήματα και η φαγούρα αντιμετωπίζονται με ένεση κορτιζόνης.

Η θαλάσσια ανεμώνη έχει σώμα κάπως κυλινδρικό, που βρίσκεται κολλημένο με τη βάση του ή το πόδι της πάνω σε άλλο στερεό σώμα. Στην αντίθετη, ελεύθερη άκρη του σώματός της φέρει δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή.

Το στόμα της φέρει γύρω του απλά και κοίλα πλοκάμια, που ο αριθμός τους διαφέρει από το ένα ζώο στο άλλο. Είναι όμως πολλαπλάσιος του έξι.

Η θαλάσσια ανεμώνη ζει κοντά στις ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά.

Συνήθως ζει μόνη. Υπάρχουν όμως κάποια είδη που δημιουργούν αποικίες. Κατά κανόνα ζει κολλημένη πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Φωτογραφία: iStock