Φαγούρα στο κεφάλι: Τέσσερις βασικές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φαγούρα
Αν νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να ξύσετε το κεφάλι σας, λόγω φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής, τότε είναι πιθανό να μην έχετε απλά πιτυρίδα.

Πολλές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο κεφάλι σας, από απλή πιτυρίδα έως και το παράσιτο ringworm ή κάτι πιο σοβαρό, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη ή αυτοάνοσο νόσημα. Για να μπορέσετε να σταματήσετε την φαγούρα, θα πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που την προκαλεί.

Εδώ είναι 4 κοινές αιτίες και οι αντίστοιχες θεραπείες για την φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής:

Πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι η συνηθέστερη αιτία της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής. Πρόκειται για φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας σε μια υπερανάπτυξη μυκητών που προκαλεί την φαγούρα και απολέπιση. Αυτοί οι μύκητες ζουν φυσικά στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος, αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση.

Η λύση: Για τις ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό αντιπιτυριδικό σαμπουάν που περιέχει σελήνιο ή ψευδάργυρο. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια συνταγή για ειδικό αντιμυκητιακό σαμπουάν, για τοπική εφαρμογή κορτιζόνης ή για κάποιο άλλο φαρμακευτικό αφρό, διάλυμα, κρέμα ή αλοιφή.

Ψωρίαση

Αυτή είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση από άλλους ανθρώπους. Δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς προκαλεί αυτήν τη διαταραχή του δέρματος, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξετε, αν κάποιος στην οικογένειά σας την έχει ήδη.

Η λύση: Δοκιμάστε κάποια από τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν λιθανθρακόπισσα ή σαλικυλικό οξύ. Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, κλείστε ένα ραντεβού με το δερματολόγο σας, που θα σας συνταγογραφήσει ενδεχομένως κάποιο ισχυρότερο σαμπουάν και ίσως κάποιο σκεύασμα με κορτιζόνη.

Tinea capitis

Αυτή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που είναι γνωστή και ως ringworm. Η tinea capitis εκτείνεται βαθιά μέσα στο θύλακα της τρίχας, προκαλώντας στρογγυλά μπαλώματα τριχόπτωσης που αυξάνουν σε μέγεθος συναρτήσει του χρόνου.

Η λύση: Εάν έχετε μια λοίμωξη ringworm κάπου αλλού στο δέρμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φαρμακευτική αλοιφή με αντιμυκητιασική σύνθεση. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με το τριχωτό της κεφαλής. Δεδομένου ότι η λοίμωξη υπάρχει στο βάθος του θύλακα της τρίχας, θα πρέπει να πάρετε αντιμυκητιασικά φάρμακα που θα λαμβάνονται από το στόμα για την επίλυση του προβλήματος. Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για ισχυρό φάρμακο, ο γιατρός θα σπεύσει πρώτα να σας κάνει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι η αιτία της λοίμωξης.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι βαφές μαλλιών, το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα είναι άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες της φαγούρας του τριχωτού της κεφαλής.

Η λύση: Οι αλλεργικές αντιδράσεις γενικά θα υποχωρήσουν από μόνες τους, αν μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τα χημικά στα οποία είστε αλλεργικοί. Αυτό ίσως απαιτήσει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις στο γραφείο ενός δερματολόγου για να εντοπιστεί η χημική ουσία που σας προκαλεί την αλλεργία.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για την φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

Τις περισσότερες φορές, μια φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να “κρύβει” κάτι πιο σοβαρό. Δείτε το γιατρό σας εάν:

  • Τα φαρμακευτικά προϊόντα (σαμπουάν κλπ) δεν κάνουν καμία διαφορά
  • Η φαγούρα σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ και επηρεάζει την εργασία σας
  • Μπορείτε να δείτε ψείρες ή κόνιδες στα μαλλιά σας
  • Οι κνησμώδεις κηλίδες είναι πολύ ευαίσθητες στην αφή

http://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιστολάκι στα μαλλιά: Η σωστή μέθοδος για να μην καταστρέφονται τα μαλλιά [vid]

Άσπρες νιφάδες στα μαλλιά: Πότε είναι πιτυρίδα και πότε ξηροδερμία

Ψαλίδα: Τρία κόλπα για να μην κόψετε τα μαλλιά σας!

Aποτοξίνωση στα μαλλιά; Και όμως υπάρχει! Δείτε πώς γίνεται…

Για να μεγαλώσετε γρήγορα τα μαλλιά σας: Το μυστικό των γυναικών στην Ινδία