Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ): Παρέχει διπλάσια ακρίβεια από τη βιοψία, στη διάγνωση σαρκωμάτων

  • Iatropedia newsroom
τεχνητή νοημοσύνη
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου αναφέρουν τη δυνατότητα πρόβλεψης σαρκωμάτων με την βοήθεια του ΑΙ.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι περίπου δύο φορές πιο ακριβής από μια βιοψία, αναφορικά με την πρόβλεψη της επιθετικότητας ορισμένων σαρκωμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το νοσοκομείο The Royal Marsden και το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Oncology, αποκαλύπτουν ότι ένας νέος αλγόριθμος AI μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προσαρμογή της θεραπείας σε ασθενείς με σάρκωμα, παρέχοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα από τη βιοψία.

Βιοψία είναι η επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιείται διεθνώς για τη διάγνωση του καρκίνου.

Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να διαγνώσουν υποτύπους μιας σπάνιας νόσου, επιταχύνοντας τη διάγνωση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνική θα μπορούσε τελικά να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους καρκίνου, προς όφελος χιλιάδων ασθενών.

Τι είναι το σάρκωμα

Το σάρκωμα μαλακών μορίων είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στους συνδετικούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του λίπους, των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων.

Είναι ένας σπάνιος καρκίνος, με περίπου 4.295 άτομα στην Αγγλία να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 50 διαφορετικοί τύποι αυτού του καρκίνου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο οπισθοπεριτοναϊκό σάρκωμα, ένα σάρκωμα μαλακών ιστών που αναπτύσσεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Το συγκεκριμένο, εξαιτίας της θέσης και της σπανιότητάς του, είναι προς το παρόν δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.

Αλγόριθμος AI

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις αξονικές τομογραφίες 170 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο The Royal Marsden και διαγνώστηκαν με τις δύο πιο κοινές μορφές οπισθοπεριτοναϊκού σαρκώματος, το λειομυοσάρκωμα και το λιποσάρκωμα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο AI, ο οποίος δοκιμάστηκε σε σχεδόν 90 ασθενείς σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για την ανάλυση των δεδομένων των αξονικών τομογραφιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική που ονομάζεται radiomics, η οποία δίνει πληροφορίες σχετικά με τη νόσο.

Μέσω της παραπάνω τεχνικής προβλέφθηκε με ακρίβεια ο κίνδυνος για το 82% των όγκων που αναλύθηκαν, ενώ αντίθετα με βιοψία αναλύθηκε σωστά μόνο το 44%.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται στους γιατρούς ένας πιο ακριβής και αποτελεσματικός τρόπος ταξινόμησης των όγκων.

Ο συγγραφέας Dr. Amani Arthur, Κλινικός Ερευνητής στο The Institute of Cancer Research δήλωσε: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η διάγνωση και η θεραπεία ασθενών με οπισθοπεριτοναϊκό σάρκωμα, η οποία προς το παρόν, έχει κακή έκβαση».

Η ασθένεια είναι πολύ σπάνια. Οι γιατροί μπορεί να δουν μόνο μία ή δύο περιπτώσεις στην καριέρα τους κάτι που σημαίνει ότι η διάγνωση μπορεί να γίνει όταν πια είναι αργά.

Η επικεφαλής της μελέτης Καθηγήτρια Χριστίνα Μέσιου, Σύμβουλος Ακτινολόγος στο νοσοκομείο The Royal Marsden, δήλωσε:

«Έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί επιτυχώς ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει στη βελτίωση της διάγνωσης και της αξιολόγησης του οπισθοπεριτοναϊκού σαρκώματος χρησιμοποιώντας δεδομένα από αξονικές τομογραφίες».

Τα σαρκώματα αντιπροσωπεύουν μια πολύπλοκη ομάδα καρκίνων, που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους και η διάκρισή τους με ανθρώπινο μάτι είναι πολλές φορές αδύνατη.

Με πληροφορίες από: medicalxpress.com