Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στο μαύρισμα

  • Iatropedia
Η έκθεση στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι εγκυμονεί κινδύνους και μάλιστα σοβαρούς. Ο καρκίνος του δέρματος έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να “μαυρίσουν” κάνοντας ηλιοθεραπεία ή χρησιμοποιώντας solarium.

Στην προσπάθειά μας, ωστόσο, να πετύχουμε το “τέλειο μαύρισμα”, πέφτουμε σε μερικά βασικά λάθη.

Δείτε ποια είναι αυτά και φροντίστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου:

1ο Λάθος: Δεν βάζω αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω

ΛΑΘΟΣ: Συμβαίνει συχνά να μην χρησιμοποιούμε αντηλιακό στην αρχή του καλοκαιριού ή στην αρχή των διακοπών μας και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει. Η «λογική» σε αυτή την περίπτωση είναι «να μη χρησιμοποιήσω αντηλιακό για να μαυρίσω και μετά, αφού έχω μαυρίσει, βάζω για να προστατευτώ».

ΣΩΣΤΟ: Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα μας τόσο λιγότερο προστατευμένο είναι από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Στην αρχή του καλοκαιριού, των διακοπών μας και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία.

TIP 1: Μην ανησυχείτε για το μαύρισμά σας, γιατί και μεγάλο δείκτη προστασίας να χρησιμοποιήσετε, το δέρμα σας θα μαυρίσει.

TIP 2: Χρησιμοποιήστε μεγάλου δείκτη προστασίας αντηλιακό στην αρχή και όσο επιτυγχάνετε το μαύρισμα τόσο μπορείτε, αν θέλετε, να μειώσετε το δείκτη προστασίας του αντηλιακού σας, από το 50 στο 25.

TIP 3: Επιτυγχάνοντας σταδιακό μαύρισμα και όχι απότομο, θα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μαύρισμά σας.

TIP 4: Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ότι η σταδιακή έκθεση στον ήλιο.

2ο Λάθος: Αργώ να βάλω αντηλιακό

ΛΑΘΟΣ: Φτάνουμε στην παραλία, τακτοποιούμε τα πράγματά μας, κάνουμε μια βουτιά για να δροσιστούμε, κολυμπάμε λίγο, βγαίνουμε και βάζουμε αντηλιακό.

ΣΩΣΤΟ: Το αντηλιακό έχει ικανοποιητική δράση 15’-20’ μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό βάζουμε αντηλιακό ΠΡΙΝ φύγουμε από το σπίτι, το ξενοδοχείο κλπ.

TIP 1: Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού προβλέπει καλή, ομοιόμορφη επάλειψη. Οι οδηγίες για όλα τα σκευάσματα σε μορφή κρέμας προβλέπουν ομοιόμορφο «πέρασμα» της παλάμης 10-12 φορές από κάθε περιοχή.

TIP 2: Βάζουμε αντηλιακό πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι και ανανεώνουμε μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Έτσι έχουμε μια καλή προστασία για 3-4 ώρες περίπου.

3ο Λάθος: Δεν ανανεώνω το αντηλιακό

ΛΑΘΟΣ: Έχετε πάρει το ακριβότερο αντηλιακό. Μία φορά βάλατε σήμερα. Δεν χρειάζεται άλλη. Ξέρετε από οικονομία. Εξάλλου το ακριβότερο είναι, άρα θα κρατάει και περισσότερο από τα άλλα.

ΣΩΣΤΟ: Κάθε αντηλιακό χρειάζεται να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου. Επίσης, μετά το κολύμπι, το ντους, μια έντονη εφίδρωση (πχ ρακέτες, beach-volley) πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το 2ωρο.

TIP 1: Τα ακριβότερα αντηλιακά μπορεί να περιέχουν και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η διάρκειά τους εξακολουθεί να είναι περίπου στο 2ωρο.

4ο Λάθος: Βάζω αντηλιακό γενικά μόνο στα πιο εκτεθειμένα σημεία

ΛΑΘΟΣ: Βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα, στα περισσότερα και πιο εκτεθειμένα σημεία. Άρα θεωρείτε ότι είστε καλυμμένοι από πλευράς προστασίας. Δεν χρειάζεται εξάλλου και πολλά-πολλά.

ΣΩΣΤΟ: Πρέπει να προστατεύουμε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας. Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε πολύ σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, σημεία όπως ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, τα δάκτυλα των ποδιών είναι περιοχές που δεν πρέπει να αμελούμε για την αντηλιακή προστασία τους.

TIP 1: Όσο πιο λευκό το δέρμα, τόσο πιο εύκολο είναι να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Περιοχές που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν «βλέπουν» τον ήλιο, όπως πχ οι γλουτοί ή η ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, που προστατεύεται από το παπούτσι τον υπόλοιπο καιρό, χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Αλλιώς μπορεί το βράδυ να μην μπορείτε πχ να κάτσετε ή να φορέσετε τα παπούτσια σας ή ακόμα να μην μπορείτε να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.

TIP 2: Περιοχές που συνήθως ξεχνάμε είναι η μύτη, τα αυτιά, ο αυχένας, η ράχη του άκρου ποδός και της άκρας χειρός, τα δάκτυλα τόσο των ποδιών όσο και των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια της γάμπας και του μηρού.

5ο Λάθος: Τα αντηλιακά διαρκούν για πάντα

ΛΑΘΟΣ: Βρήκατε στο βάθος της τσάντας που χρησιμοποιείτε στη θάλασσα, το περυσινό σας αντηλιακό. Δεν έχει τελειώσει και το χρησιμοποιείτε φέτος, αφού ήσασταν ευχαριστημένοι μαζί του. Όταν τελειώσει θα πάρετε άλλο.

ΣΩΣΤΟ: Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθευόμαστε νέα συσκευασία αντηλιακού. Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα μας.

TIP 1: Συμπεριφερθείτε στα αντηλιακά σας, όπως και στα καλλυντικά σας.

TIP 2: Αν δείτε το αντηλιακό σας να έχει περίεργη υφή, όπως πχ να έχει κάτι σαν λάδι ή σαν νερό μαζί με την κρέμα ή να έχει κοκκιώδη σύσταση ή να είναι όπως όταν «κόβει» το αυγολέμονο, τότε σημαίνει ότι σίγουρα το αντηλιακό σας έχει αλλοιωθεί. Μην το χρησιμοποιήσετε και πετάξτε το.

TIP 3: Όταν προς το τέλος του καλοκαιριού σας τελειώσει το αντηλιακό και πρέπει να προμηθευτείτε άλλο, μην αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία του αντηλιακού της επιλογής σας. Ζητείστε μικρή συσκευασία έτσι ώστε να μην σας περισσέψει αντηλιακό για την επόμενη χρονιά. Όσο καλή τιμή κι αν θεωρείτε ότι έχει η μεγάλη συσκευασία, να ξέρετε ότι τελικά θα είναι ακριβό, αφού θα σας περισσέψει και θα αναγκαστείτε να το πετάξετε την επόμενη χρονιά.

6ο Λάθος: Τι πειράζει που το χτυπάει ο ήλιος, αφού αντηλιακό είναι

ΛΑΘΟΣ: Αφήνετε το σωληνάριο του αντηλιακού εκτεθειμένο. Εξάλλου είναι για τον ήλιο, άρα ο ήλιος και η ζέστη δεν το επηρεάζουν. Και που να το βγάζετε τώρα από το αυτοκίνητο. Αφήνετε την τσάντα με τα χρειαζούμενα της παραλίας μέσα στο αυτοκίνητο. Αφού και την επόμενη φορά με το αυτοκίνητο θα πάτε στη θάλασσα.

ΣΩΣΤΟ: Κάθε αντηλιακό διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του όταν διατηρείται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Άρα δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένο το αντηλιακό μας στον ήλιο και τη ζέστη.

TIP 1: Τις ζεστές, ηλιόλουστες, καλοκαιρινές ημέρες η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο στον ήλιο με κλειστά παράθυρα για λίγες ώρες μπορεί να φτάσει τους 60ο -70ο C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα αντηλιακά αλλοιώνονται. Γι’ αυτό μην «ξεχνάτε» το αντηλιακό σας μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στη θάλασσα, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη και μετά από μέρες (από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο).

TIP 2: Στην παραλία χρειάζεται προσοχή στο που έχετε αφήσει το αντηλιακό σας. Μπορεί να έχετε αφήσει στη σκιά το αντηλιακό σας για να κολυμπήσετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν θα γυρίσετε θα εξακολουθεί να είναι στη σκιά. Καλύτερα το αντηλιακό να «προστατεύεται» μέσα σε ένα τσαντάκι, μέσα στην τσάντα θαλάσσης.

TIP 3: Αν έχετε αφήσει ή έχετε βρει το αντηλιακό σας στον ήλιο, προσέξτε γιατί η θερμοκρασία του μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα. Δοκιμάστε με προσοχή μια μικρή ποσότητα αντηλιακού για να ελέγξετε τη θερμική του ισχύ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν θα χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό σε κάποιον άλλον και ιδίως αν αυτός ο άλλος είναι ένα μικρό παιδί, που δεν θα ξέρει να σας πει πόσο «καίει η κρέμα».

Αθανάσιος Χριστόπουλος

Πλαστικός Χειρουργός

Αισθητική Ανάπλαση

Μουσών 1 – 11524 Αθήνα

Τηλ. 2106985678

Email: anaplasis@a-a.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν