Τα πόδια 33χρονου γίνονται μπλε λόγω του κορωνοϊού – Τι λένε οι γιατροί του

  • Ρούλα Τσουλέα
πόδια
Επιστήμονες από τη Βρετανία ανίχνευσαν νέο, μυστηριώδες σύμπτωμα της εμμένουσας (long) COVID.

Ένα νέο σύμπτωμα της επίμονης λοίμωξης (long COVID) που προκαλεί ο κορωνοϊός ανίχνευσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ληντς, οι οποίοι σε πρόσφατη δημοσίευσή τους περιγράφουν την περίπτωση ενός νεαρού άνδρα τα πόδια του οποίου γίνονταν μπλε όταν στεκόταν όρθιος.

Η δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet αφορά έναν 33χρονο, ο οποίος παραπέμφθηκε σε εξειδικευμένη κλινική. Όπως εξήγησε στους γιατρούς τους, επί έξι μήνες έβλεπε τα πόδια του να αλλάζουν χρώμα αναλόγως με το αν στεκόταν ή ξάπλωνε.

Η ορθοστασία τού προκαλούσε ένα αίσθημα ότι τα πόδια του βάραιναν και άρχιζαν να «μυρμηγκιάζουν» και να του προκαλούν κνησμό (φαγούρα). Ταυτοχρόνως, άλλαζαν γρήγορα χρώμα και, αφού πρώτα γίνονταν πορφυρά, τελικά μελάνιαζαν και γίνονταν μπλε.

Το πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο τους άκρους πόδες του. Τα πόδια του γίνονταν μπλε από τους μηρούς και κάτω. Μερικές φορές αναπτυσσόταν και ένα εξάνθημα στους άκρους πόδες του.

Όλ’ αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονταν μέσα σε 10 λεπτά ορθοστασίας. Ωστόσο υποχωρούσαν γρήγορα όταν ξάπλωνε και τα πόδια του ξαναγίνονταν φυσιολογικά!

Ακροκυάνωση και ταχυκαρδία

Η διαταραχή αυτή αποκαλείται ακροκυάνωση, γράφουν οι επιστήμονες. Τυπικά εκδηλώνεται στα χέρια και στα πόδια, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στη μύτη και τα αυτιά.

Η ακροκυάνωση συνήθως αναπτύσσεται όταν κάνουν σπασμό τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος. Στην περίπτωση του 33χρονου, όμως, οι φλέβες των ποδιών του είχαν ανεπάρκεια. Έτσι, όταν στεκόταν το αίμα δεν μπορούσε να κινηθεί προς την καρδιά και «λίμναζε», επηρεάζοντας το χρώμα του δέρματός του.

Ο 33χρονος ανέπτυσσε επίσης ορθοστατική ταχυκαρδία όταν στεκόταν όρθιος, δηλαδή παθολογική αύξηση στον καρδιακό ρυθμό του.

πόδια

Τα πόδια του 33χρονου μετά από 0, 2 και 10 λεπτά ορθοστασίας (φωτο: The Lancet)

Πριν τον νοσήσει ο κορωνοϊός δεν παρουσίαζε ούτε ακροκυάνωση στα πόδια, ούτε ταχυκαρδία. «Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι αποτελούν εκδήλωση της long COVID», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Manoj Sivan, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Ληντς.

«Αποτελούν όμως ένδειξη δυσαυτονομίας (δηλαδή δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος), που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Ούτε όλοι οι γιατροί όμως γνωρίζουν ότι η ακροκυάνωση στα πόδια μπορεί να είναι επίμονο σύμπτωμα της COVID», πρόσθεσε.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό αναρρωνύουν εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων, μερικοί μπορεί να έχουν συμπτώματα για μήνες. Η ακροκυάνωση στα πόδια δεν ήταν έως τώρα ένα από αυτά, αλλά προφανώς έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τον συγκεκριμένο ιό που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας και δεν λέει να φύγει.

 

Φωτογραφία: iStock