Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα κατά 28%, δέιχνει νέα μελέτη

  • Iatropedia newsroom
ωμέγα-3
Νέα μελέτη δείχνει πως το να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε πιο ήρεμοι.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που διατίθενται ως συμπληρώματα διατροφής μέσω κάψουλες ιχθυελαίου και πιστεύεται ότι βοηθούν στην ψυχική και σωματική ευεξία, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την επιθετικότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aggression and Violent Behavior, βασίστηκαν σε παλαιότερες, μικρότερες μελέτες για τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 στην επιθετικότητα..

Τα ωμέγα-3 είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με την πρόληψη της σχιζοφρένειας, ενώ η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά πιστεύεται ότι οφείλονται εν μέρει στην έλλειψη διατροφής. Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μας.

Τι έδειξε η μελέτη

Η νέα μετα-ανάλυσή εξέτασε 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε συνολικά 3.918 συμμετέχοντες. Σε όλες τις δοκιμές, βρέθηκε ένα μέτριο αλλά αξιοσημείωτο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, που μεταφράζεται σε μείωση έως και 28 τοις εκατό της επιθετικότητας με πολλές διαφορετικές μεταβλητές (συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της ιατρικής διάγνωσης και της διάρκειας και της δοσολογίας της θεραπείας).

Οι δοκιμές που περιλαμβάνονται στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1996 και 2024, διήρκεσαν κατά μέσο όρο 16 εβδομάδες. Κάλυψαν ποικίλα δημογραφικά στοιχεία, από παιδιά ηλικίας 16 ετών και κάτω έως ηλικιωμένους ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών.

Δείτε επίσης: Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής

Επιπλέον, οι μειώσεις της επιθετικότητας περιελάμβαναν τόσο την αντιδραστική επιθετικότητα (σε απάντηση στην πρόκληση) όσο και την προληπτική επιθετικότητα (συμπεριφορά σχεδιασμένη εκ των προτέρων).

Αυτή η μελέτη βοηθάει στην περαιτέρω κατανόηση για το πώς τα συμπληρώματα ιχθυελαίου και τα ωμέγα-3 σε αυτά μπορεί να είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο .

«Τουλάχιστον, οι γονείς που αναζητούν θεραπεία για ένα επιθετικό παιδί πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που λαμβάνει το παιδί τους, μια επιπλέον μερίδα ή δύο ψάρια κάθε εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος που τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή και κρατούν τις ζωτικές διεργασίες του εγκεφάλου σε εξέλιξη, μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της επιθετικότητας.

Δείτε επίσης: Τα 5 καλύτερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου

Φωτογραφία iStock