Τα οιστρογόνα από το στόμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 19%

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η σύνδεση οφείλεται στις επιπτώσεις της θεραπείας στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν από του στόματος ορμονική αγωγή οιστρογόνων μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση σε σύγκριση με εκείνες που λαμβάνουν άλλες μορφές θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) και όχι από το στόμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της, Hypertension.

Εξετάστηκαν δεδομένα που περιλάμβαναν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από περισσότερες από 100.000 γυναίκες (ηλικίας 45 ετών και άνω) που συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο διαδοχικές συνταγές (έναν εξάμηνο κύκλο) για ορμονοθεραπεία μόνο με οιστρογόνα στην Αλμπέρτα του Καναδά μεταξύ 2008 και 2019.

Τι προτείνει η μελέτη για τη σχέση ανάμεσα σε HRT και υπέρταση

Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ίσως ότι η μη από του στόματος οιστραδιόλη (μια ειδική μορφή οιστρογόνου) στη χαμηλότερη δόση και για το μικρότερο χρονικό διάστημα συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα οιστρογόνα από το στόμα συσχετίστηκαν επίσης με την ακόλουθη αύξηση στον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τις μη από του στόματος επιλογές:

  • 14% υψηλότερος κίνδυνος υπέρτασης σε σύγκριση με τη διαδερμική κρέμα
  • 19% μεγαλύτερος κίνδυνος υπέρτασης σε σύγκριση με κολπικές κρέμες ή υπόθετα οιστρογόνων

Η λήψη οιστρογόνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή η λήψη υψηλότερης δόσης συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης.

Τι λένε οι ειδικοί για τη νέα έρευνα

Η ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα χρησιμοποιείται ευρέως, επομένως ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας μπορεί να επεκταθεί πέρα από το στάδιο της ζωής της εμμηνόπαυσης. Αλλά γιατί τα οιστρογόνα επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η σύνδεση οφείλεται στις επιπτώσεις της θεραπείας στα αιμοφόρα αγγεία.

Η δρ. Jennifer Bourgeois της SingleCare, λέει ότι αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα οιστρογόνα έχουν καρδιοπροστατευτική δράση όσον αφορά τη φλεγμονή των αγγείων, ο ρόλος των οιστρογόνων στην υπέρταση είναι ακόμα αμφιλεγόμενο πεδίο:

“Αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε σχετικά με το από του στόματος συνθετικό οιστρογόνο, που συνδέεται με την υπέρταση”.

Αυτά τα ευρήματα είναι επίσης σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά αποτελέσματα. Η δρ. Zahra Ameen, γυναικολόγος και μαιευτήρας στην κλινική Cadogan στο Λονδίνο, λέει ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι τα σκευάσματα για μη από του στόματος θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), και ιδιαίτερα τα διαδερμικά οιστρογόνα, είναι ασφαλέστερες μορφές HRT, με χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (θρόμβοι αίματος).

Η δρ. Ameen επισημαίνει μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στα Archives of Gynecology and Obstetrics το 2023, έδειξε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης στα πόδια και στους πνεύμονες μπορεί να θεωρηθεί η πιο ξεκάθαρη και ισχυρή κλινική διαφορά μεταξύ των δύο θεραπειών, υποστηρίζοντας τη διαδερμική HRT ως ασφαλέστερη.

Πώς εξηγείται η αποτελεσματικότητα της μη από του στόματος HRT

“Τα διαδερμικά σκευάσματα HRT είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα από του στόματος σκευάσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων HRT”, λέει η δρ. Ameen. Εκτός αυτού, μια χαμηλότερη δόση ενός διαδερμικού σκευάσματος έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα και όφελος στα συμπτώματα όπως ένα από του στόματος παρασκεύασμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα από του στόματος οιστρογόνα μεταβολίζονται πρώτα από το ήπαρ προτού εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Από την άλλη, τα διαδερμικά οιστρογόνα αποφεύγουν τον μεταβολισμό στο ήπαρ (μεταβολισμός πρώτης διέλευσης) και επομένως μπορούν να χορηγηθούν σε χαμηλότερες δόσεις για ισοδύναμα αποτελέσματα”, εξηγεί η ίδια.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα οιστρογόνα που συνταγογραφούνται σε μορφή γέλης ή εμπλάστρου θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, λέει η ίδια.

Περιορισμοί της μελέτης

Η μελέτη περιλαμβάνει ανασκόπηση δεδομένων μόνο από γυναίκες άνω των 45 ετών και μόνο αν λάμβαναν θεραπεία μόνο με οιστρογόνα.

Η δρ. Ameen λέει ότι αυτός είναι ο κύριος περιορισμός της μελέτης και προτείνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

“Εξέτασε μόνο γυναίκες που έπαιρναν HRT μόνο με οιστρογόνα (δηλαδή γυναίκες που είχαν προηγούμενη υστερεκτομή ή χειρουργική αφαίρεση της μήτρας) και όχι γυναίκες σε συνδυασμένα σκευάσματα HRT (που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη)”, σημειώνει.

Πηγές: https://www.healthline.com, https://newsroom.heart.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Πώς η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες

Πονοκέφαλος: Οι ορμονικές αιτίες που συμβαίνει στις γυναίκες

Υπέρταση: Ποιες ορμόνες αυξάνουν την πίεση. Πότε ευθύνεται ο θυρεοειδής

Εμμηνόπαυση: Nέα μη ορμονική θεραπεία για τις εξάψεις, έλαβε έγκριση FDA – Τι λένε οι γιατροί

φωτό: iStock