Αλτσχάιμερ: Πώς η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ σε γυναίκες που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου East Anglia (UEA).

Η μελέτη δείχνει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σχετίζεται με καλύτερη μνήμη, γνωστική και εγκεφαλική λειτουργία στην μετέπειτα ζωή των γυναικών που φέρουν το γονίδιο APOE4, το ισχυρότερο γονίδιο που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ήταν πιο αποτελεσματική όταν ξεκινάει νωρίς στην εμμηνόπαυση, στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης.

Η καθηγήτρια Anne-Marie Minihane, από την Ιατρική Σχολή και διευθύντρια του Ινστιτούτου Norwich for Healthy Aging στο UEA, ηγήθηκε της μελέτης σε συνεργασία με τον καθηγητή Craig Ritchie από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η Minihane δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι το 25% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι φορείς του γονιδίου APOE4 και ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες. Εκτός από την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ο λόγος πίσω από τον υψηλότερο επιπολασμό στις γυναίκες πιστεύεται ότι σχετίζεται με τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και επειδή η επίδραση του APOE4 είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες. Θέλαμε να μάθουμε εάν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση στους φορείς APOE4 που διατρέχουν κίνδυνο”.

Πώς έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από 1.178 γυναίκες που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, η οποία δημιουργήθηκε για να μελετήσει την υγεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη κάλυψε 10 χώρες και παρακολούθησε τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων από την “υγιή” κατάσταση έως τη διάγνωση άνοιας σε ορισμένες εξ αυτών. Οι συμμετέχουσες συμπεριλήφθηκαν εάν ήταν άνω των 50 ετών και δεν είχαν άνοια.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα αποτελέσματά της για να αναλύσει τον αντίκτυπο της HRT στις γυναίκες που φέρουν τον γονότυπο APOE4.

Ο δρ. Rasha Saleh, επίσης από την Ιατρική Σχολή του UEA, είπε:

«Βρήκαμε ότι η χρήση HRT σχετίζεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία μεταξύ των φορέων γονιδίου APOE4. Οι συσχετισμοί ήταν ιδιαίτερα εμφανείς όταν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ξεκίνησε νωρίς: κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, γνωστή ως περιεμμηνόπαυση. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό γιατί υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εδώ και 20 χρόνια και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες. Τα αποτελέσματα της HRT σε αυτήν την μελέτη παρατήρησης, εάν επιβεβαιωθούν σε μια δοκιμή παρέμβασης, θα ισοδυναμούσαν με μια ηλικία εγκεφάλου που είναι αρκετά χρόνια μικρότερη”.

Η καθηγήτρια Minihane είπε:

«Η έρευνά μας εξέτασε τις συσχετίσεις με τη γνωστική και εγκεφαλική λειτουργία χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες. Δεν εξετάσαμε περιπτώσεις άνοιας, αλλά η γνωστική και εγκεφαλική απόδοση είναι προγνωστικά για μελλοντικό κίνδυνο άνοιας”.

Ο καθηγητής Michael Hornberger, από την ίδια Ιατρική Σχολή του UEA, δήλωσε:

“Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες, αλλά τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη δυνητική σημασία της HRT και της εξατομικευμένης ιατρικής στην μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ. Το επόμενο στάδιο αυτής της έρευνας θα είναι η διεξαγωγή μιας παρεμβατικής δοκιμής για να επιβεβαιωθεί ο αντίκτυπος της έγκαιρης έναρξης HRT στη γνωστική και εγκεφαλική υγεία. Θα είναι επίσης σημαντικό να αναλυθούν ποιοι τύποι HRT είναι πιο ωφέλιμοι».

Ο καθηγητής Craig Ritchie, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε:

«Αυτό το σημαντικό εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη να αμφισβητηθούν πολλές υποθέσεις σχετικά με την πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη θεραπεία της, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη η υγεία του εγκεφάλου των γυναικών. Μια επίδραση τόσο στη γνωστική λειτουργία όσο και στις αλλαγές του εγκεφάλου στη μαγνητική τομογραφία υποστηρίζει την ιδέα ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης έχει απτά οφέλη. Αυτά τα αρχικά ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν, ωστόσο, σε άλλους πληθυσμούς».

Πηγές: https://www.uea.ac.uk, https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Αυξημένος κίνδυνος από φαρμακευτική θεραπεία που ακολουθούν εκατομμύρια

Πόσων χρονών είναι ο εγκέφαλός σας; Η ηλικία του δείχνει αν κινδυνεύετε να εκδηλώσετε νόσο Αλτσχάιμερ

Το τσάι ιβίσκου καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο και πεθαίνει σταδιακά