Τα μάτια 44χρονου “έβγαζαν φως” από την ίριδα! Τρελάθηκαν οι γιατροί – Τι είχε τελικά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μάτια
Η εξέταση των ματιών του 44χρονου έδειξε κάτι ασυνήθιστο: Οι ίριδές του έμοιαζαν να “βγάζουν φως” μέσα από το μάτια του!

Αυτή η μυστηριώδης κατάσταση αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένδειξη μιας σπάνιας διαταραχής, που προκάλεσε την σταδιακή μείωση της χρωστικής ουσίας του ματιού.

Ο 44χρονος πήγε σε κλινική ματιών λίγο μετά αφότου μετακόμισε σε μια νέα περιοχή και ήθελε να βρει έναν οφθαλμίατρο εκεί, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Είπε ότι είχε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, μια ασθένεια των ματιών που μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο, δηλαδή τη δέσμη των νευρικών ινών που συνδέει το πίσω μέρος του ματιού με τον εγκέφαλο. Η βλάβη αυτή προκαλείται συνήθως από αυξημένη πίεση στο μάτι και, πράγματι, ο 44χρονος είχε ήδη διαγνωστεί με υψηλή πίεση των ματιών και έπαιρνε φάρμακα για να την μειώσει, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Texas.

Ωστόσο, αποδείχτηκε, ότι η πίεση στα μάτια του ήταν μόλις ελαφρώς υψηλότερη από την κανονική. Επιπλέον, όταν ο γιατρός του έκανε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο και ένα έντονο φως για να δει μέσα στο μάτι, η αξιολόγηση αποκάλυψε “διαφωτισμό ίριδας” και στα δύο μάτια του ασθενούς, ανέφερε η έκθεση.

Με άλλα λόγια, έβγαινε φως μέσα από την ίριδα, δηλαδή από το έγχρωμο τμήμα των ματιών του! Αυτό συμβαίνει όταν τμήματα χρωστικής ουσίας λείπουν από την ίριδα, η οποία επιτρέπει στο φως να περάσει.

Ο 44χρονος διαγνώστηκε με σύνδρομο διασποράς χρωστικής στα μάτια. Σε αυτή την πάθηση, η χρωστική ουσία “ξεκολλάει”σε κομμάτια από την πίσω πλευρά της ίριδας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΑ). Αυτές οι νιφάδες χρωστικής μπορούν να φράξουν το σύστημα αποστράγγισης του οφθαλμού, με αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση των ματιών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα.

Το σύνδρομο διασποράς χρωστικής στα μάτια είναι σπάνιο. Διαγιγνώσκεται πιο συχνά στους άνδρες ηλικίας από 20 έως 30 ετών και μπορεί να είναι κληρονομικό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία με λέιζερ για να ανοίξουν τα αποφραγμένα κανάλια αποστράγγισης των ματιών του. Αυτή η θεραπεία βοηθά τη ροή του υγρού έξω από το μάτι και μειώνει την πίεση των ματιών. Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει συχνά να συνεχίσουν να λαμβάνουν φάρμακα για την μείωση της πίεσης μετά την επέμβαση, όπως συνέβη και με τον εν λόγω ασθενή.

Πηγή: https://www.livescience.com