Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον διαβήτη σε δευτερόλεπτα από τη… φωνή μας

  • Ρούλα Τσουλέα
φωνή
Τρόπο για να καταλαβαίνουν αν κάποιος έχει διαβήτη, ακούγοντας τη φωνή του για μερικά δευτερόλεπτα, βρήκαν επιστήμονες από τον Καναδά. Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να ξεχωρίζει τον διαβήτη από ηχογραφήσεις διαρκείας 6 έως 10 δευτερολέπτων στο κινητό τηλέφωνο. Η σχετική μελέτη έδειξε ότι το σύστημα έχει ακρίβεια πάνω από 85% στην ανίχνευση […]

Τρόπο για να καταλαβαίνουν αν κάποιος έχει διαβήτη, ακούγοντας τη φωνή του για μερικά δευτερόλεπτα, βρήκαν επιστήμονες από τον Καναδά.

Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να ξεχωρίζει τον διαβήτη από ηχογραφήσεις διαρκείας 6 έως 10 δευτερολέπτων στο κινητό τηλέφωνο. Η σχετική μελέτη έδειξε ότι το σύστημα έχει ακρίβεια πάνω από 85% στην ανίχνευση της νόσου.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει τη σημασία που έχει η φωνή, η οποία παρουσιάζει διαφορές από άτομο σε άτομο, και αναλόγως με το αν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 2  ή όχι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Jaycee Kaufman, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Οντάριο.

«Οι υπάρχουσες διαγνωστικές μέθοδοι είναι πιο χρονοβόρες και πολυέξοδες. Η φωνητική τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει πλήρως αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες περιγράφουν την έρευνά τους στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.

Όπως εξηγούν, ανέλυσαν τις ηχογραφήσεις 18.000 πασχόντων από διαβήτη και υγιών συνομηλίκων τους. Στόχος τους ήταν να αποτυπώσουν τα διαφορετικά φωνητικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές, εντόπισαν 14 αδιόρατες διαφορές στην χροιά και την ένταση της φωνής, τις οποίες δεν αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη ακοή.

Τα ευρήματα αυτά χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να εξετάσουν 267 εθελοντές. Άλλοι εξ αυτών έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη και άλλοι όχι.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να ηχογραφούν μία φράση στο κινητό τους έξι φορές την ημέρα, επί δύο εβδομάδες. Οι εθελοντές έπρεπε επίσης να γράψουν στο κινητό τους βασικές πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

Τα ευρήματα

Αναλύοντας τη φωνή των εθελοντών και τα υπόλοιπα δεδομένα, το σύστημα κατόρθωσε να διαγνώσει τον διαβήτη με ακρίβεια:

  • 89% στις γυναίκες
  • 86% στους άνδρες

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τις τρομερές δυνατότητες που έχει η φωνητική τεχνολογία στη διάγνωση των παθήσεων. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μεταμορφώσει τις πρακτικές φροντίδας της υγείας. Και αυτό διότι είναι ένα οικονομικώς προσιτό διαγνωστικό εργαλείο, προσβάσιμο σε όλους», επισήμανε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yan Fossat, από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως σχεδόν οι μισοί ασθενείς με διαβήτη σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Είναι δηλαδή 240 εκατομμύρια άνθρωποι, το 90% εκ των οποίων πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη.

Για να μάθουν για την πάθησή τους θα έπρεπε να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις, κυρίως μέτρηση γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φωνή μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων παθήσεων. Ήδη ετοιμάζουν την επόμενη φάση της έρευνάς τους, που αφορά τη διάγνωση του προδιαβήτη και της υπέρτασης.

Φωτογραφία: iStock