Συνελήφθησαν μεθυσμένοι 398 οδηγοί: Τι δείχνουν οι τιμές του αλκοτέστ για την κατάσταση του οργανισμού

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε 398 άτομα να οδηγούν μεθυσμένα την περασμένη εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα 8-14 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποίησε 97.778 ελέγχους οδηγών και οχημάτων και βεβαίωσε 21.931 παραβάσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν 398 περιπτώσεις οδήγησης σε κατάσταση μέθης. Τι σημαίνουν, όμως, οι τιμές στο αλκοτέστ για την κατάσταση του οργανισμού; Και πόσο επηρεάζεται κάθε παράμετρος της ικανότητας οδήγησης αναλόγως με τις συγκεντρώσεις του αλκοόλ;

Όπως εξηγούν επιστήμονες από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλούς Κυκλοφορίας στους Αυτοκινητόδρομους (NHTSA) των ΗΠΑ, σε γενικές γραμμές το αλκοόλ είναι μία ουσία που:

  • Μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Διαταράσσει τη σκέψη και την λογική
  • Δημιουργεί προβλήματα στον μυϊκό συντονισμό

Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για να οδηγεί κάποιος με ασφάλεια. Καθώς όμως αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλ, εντείνονται οι αρνητικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Οι ειδικοί της NHTSA εξηγούν τι συμβαίνει αναλόγως με τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των οδηγών.

0,2 γραμμάρια ανά λίτρο

Παρατηρείται μικρή μείωση της κρίσης. Ο οδηγός χαλαρώνει, η σωματική θερμοκρασία αυξάνεται λίγο και η ψυχική του διάθεση αλλάζει

Ειδικά στην οδήγηση: Μείωση στην ικανότητα άμεσου εντοπισμού ενός κινούμενου αντικειμένου. Μείωση στην ικανότητα εκτέλεσης δύο πραγμάτων ταυτοχρόνως

0,5 γραμμάρια ανά λίτρο

Όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα φτάσει σε αυτό το επίπεδο, η συμπεριφορά αρχίζει να γίνεται υπερβολική. Μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια του ελέγχου των μικρών μυών (λ.χ. της εστίασης των ματιών). Διαταράσσεται η κρίση, μειώνεται η εγρήγορση και οι αναστολές. Ο οδηγός συνήθως αισθάνεται ευδιάθετος.

Ειδικά στην οδήγηση: Μείωση στον συντονισμό των κινήσεων και περαιτέρω ελάττωση της ικανότητας άμεσου εντοπισμού ενός κινούμενου αντικειμένου. Δυσκολία στον χειρισμό του τιμονιού, μειωμένη ανταπόκριση στις έκτακτες ανάγκες κατά την οδήγηση.

0,8 γραμμάρια ανά λίτρο

O μυϊκός συντονισμός γίνεται φτωχός (επηρεάζονται ισορροπία, ομιλία, όραση, χρόνοι αντίδρασης, ακοή). Γίνεται πιο δύσκολη η αντίληψη του κινδύνου. Διαταράσσεται ακόμα περισσότερο η κρίση, μειώνεται ο αυτοέλεγχος, διαταράσσεται η λογική σκέψη και η μνήμη.

Ειδικά στην οδήγηση: Απώλεια της συγκέντρωσης και της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Χαμηλός έλεγχος της ταχύτητας, μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας των πληροφοριών (λ.χ. ανίχνευσης σημάτων, οπτικής αναζήτησης). Διαταραχή της αντίληψης

1 γραμμάριο ανά λίτρο

Με αυτά τα επίπεδα αλκοόλ είναι πια εμφανής η επιδείνωση του χρόνου αντίδρασης και του ελέγχου. Η ομιλία είναι επίσης μπερδεμένη, ο συντονισμός των κινήσεων φτωχής και η σκέψη αργή.

Ειδικά στην οδήγηση: Μειωμένη ικανότητα να διατηρηθεί το όχημα εντός της λωρίδας κυκλοφορίας. Μειωμένη ικανότητα φρεναρίσματος.

1,5 γραμμάριο ανά λίτρο

Ο έλεγχος των μυών είναι πολύ μικρότερος από το φυσιολογικό. Μπορεί να εκδηλωθεί έμετος (εκτός κι αν φτάσει κάποιος σε αυτά τα επίπεδα πίνοντας με αργό ρυθμό ή έχει συνηθίσει ο οργανισμός του το αλκοόλ). Σοβαρή απώλεια της ισορροπίας.

Ειδικά στην οδήγηση: Σημαντική διαταραχή στον έλεγχο του οχήματος, στην προσοχή που χρειάζεται η οδήγηση και στη βασική επεξεργασία των οπτικών και ακοολογικών πληροφοριών.

Η αντιστοίχιση με το αλκοόλ στην αναπνοή

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ),  το 0,5 έως 0,8 γραμμάριο αλκοόλ ανά λίτρο αίματος αντιστοιχεί σε 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο (mg/l) εκπνεομένου αέρα.

Αντίστοιχα, τα  0,8 έως 1,10 γραμμάρια ανά λίτρο στο αίμα αντιστοιχούν σε 0,41 έως 0,60 mg/l εκπνεομένου αέρα. Και οι συγκεντρώσεις στο αίμα πάνω από 1,10 γραμμάριο ανά λίτρο, αντιστοιχούν σε πάνω από 0,60 mg/l εκπνεομένου αέρα.

Φωτογραφία: iStock