Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η3Ν8 – Μεταδίδεται με τον αέρα

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τι ανακάλυψαν σε πειράματα ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και ερευνητικά κέντρα της Κίνας.

Ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η3Ν8 που προκαλεί γρίπη των πτηνών, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πανδημία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Κίνα και τη Βρετανία.

Το στέλεχος αυτό εξαπλώνεται στις φάρμες πουλερικών της Κίνας. Έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που του επιτρέπει πλέον να μεταδίδεται αερογενώς. Είναι συνηθισμένο στα ζώα και σπανίως μολύνει ανθρώπους. Ωστόσο, τον Μάρτιο κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας στην Κίνα. Το 2022, εξ άλλου, προκάλεσε δύο ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι επιστήμονες σήμαναν τον συναγερμό όταν σε πειράματα στο εργαστήριο διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι μπορεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε αυτό – σε σημείο «επιδημίας ή και πανδημίας ακόμα», όπως τονίζουν.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, διεξήγαγαν τα πειράματά τους με δείγματα του ιού Η3Ν8 που είχαν προκαλέσει γρίπη των πτηνών σε πουλερικά και σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα

Ανακάλυψαν πως ο ιός από τους ανθρώπους μπορούσε να πολλαπλασιάζεται (αναπαράγεται) πολύ αποτελεσματικά μέσα σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού.

Επιπλέον, ήταν πιο μεταδοτικός και προκαλούσε πιο σοβαρά συμπτώματα στα ποντίκια και τα κουνάβια που μολύνθηκαν από αυτόν.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ένα δείγμα του ιού Η3Ν8 που είχε ληφθεί από ασθενή με σοβαρή πνευμονία, είχε αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αερογενώς. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα μολύνονταν μεταξύ τους με τα σταγονίδια του αναπνευστικού, χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή το ένα με το άλλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό οφείλεται σε μία μετάλλαξη που απέκτησε ο συγκεκριμένος ιός.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η γρίπη των πτηνών που προκαλεί ο ιός Η3Ν8 μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Μπορεί επίσης να κοστίσει τη ζωή. Και προειδοποιούν πως «ο ανθρώπινος πληθυσμός, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένος εναντίον του ανθρώπινου ιού Η3Ν2, είναι ανοσολογικά «παρθένος» εναντίον του μεταλλαγμένου ιού Η3Ν8».

Επομένως, «μπορεί να είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις επιδημικών ή και πανδημικών διαστάσεων», καταλήγουν το άρθρο τους.

Φωτογραφία: iStock