Σύμπτωμα πολύ σοβαρής νόσου αν νιώθετε πόνο στον ώμο κάθε φορά που ξαπλώνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόνος στον ώμο
Όταν πονάμε στην μέση της νύχτας, είναι πρακτικώς αδύνατο να κοιμηθούμε.

Αλλά αυτοί οι πόνοι αργά τη νύχτα είναι κάποιες φορές καμπανάκια υγείας που δεν πρέπει να αμελούμε. Σύμφωνα με ειδικούς, ο πόνος τη νύχτα σε ένα συγκεκριμένο σημείο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ελέγξετε τους πνεύμονές σας για καρκίνο!

Ο πόνος στον ώμο σας όταν ξαπλώνετε μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να προκύψει από πολλές ασθένειες, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι αν τον παρατηρήσετε τη νύχτα, ή γενικά όταν ξαπλώνετε, μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Moffitt, «εάν ο πόνος στον ώμο εμφανίζεται κατά την ανάπαυση, επιδεινώνεται τη νύχτα ή δεν συνοδεύεται από κάποια απώλεια κίνησης, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του πνεύμονα».

Αν και ο ώμος είναι κάτι που δεν τον συνδέουμε συνήθως με τους πνεύμονες, ένας όγκος στον πνεύμονα μπορεί να ασκήσει πίεση σε ένα κοντινό νεύρο, με αποτέλεσμα τον πόνο στον ώμο. «Ο πόνος στον ώμο που σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο μπορεί να προκύψει από την πίεση του όγκου στα νεύρα», εξηγεί η δρ. Gail Trauco.

Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως αντανακλαστικός πόνος. Είναι δηλαδή πόνος που προέρχεται από ένα μέρος του σώματος αλλά γίνεται αισθητός σε άλλο σημείο. Ένας όγκος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πίεση σε ένα νεύρο που περνάει κοντά στους πνεύμονες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκέφαλος ερμηνεύει τον πόνο ως προερχόμενο από τον ώμο, ενώ στην πραγματικότητα, το νεύρο που ερεθίζεται είναι μέσα στους πνεύμονες.

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι είναι ο όγκος τύπου Pancoast που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στον ώμο

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημάδι όταν πρόκειται για όγκο Pancoast. Αυτός είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του πνεύμονα που ξεκινά από το στρογγυλεμένο άνω τμήμα του πνεύμονα και εξαπλώνεται σε κοντινές περιοχές του σώματος. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό StatPearls, οι όγκοι Pancoast προκαλούν πόνο στους ώμους και τα χέρια σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.

Συχνά, οι ασθενείς με αυτήν την μορφή καρκίνου τείνουν να μην αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, που είναι κοινά σε άλλους καρκίνους του πνεύμονα. Οι ειδικοί στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt λένε ότι άλλα σημάδια ενός όγκου Pancoast περιλαμβάνουν:

  • μυϊκή αδυναμία
  • μυρμήγκιασμα
  • απώλεια αισθήσεων
  • έξαψη προσώπου και
  • υπερβολική εφίδρωση του προσώπου

Ο πόνος στον ώμο μπορεί επίσης να οφείλεται σε οστικές μεταστάσεις ή σε κακοήθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα

Ο πόνος στον ώμο μπορεί επίσης να συνδεθεί με οστικές μεταστάσεις, ή με κακοήθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Οι μεταστάσεις των οστών περιλαμβάνουν καρκίνο που έχει εξαπλωθεί στα οστά, σε αυτήν την περίπτωση κοντά στον ώμο.

Περίπου το 30-40% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα αναπτύσσουν μεταστάσεις στα οστά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νόσου τους.

Το κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα είναι ένας καρκίνος των μεμβρανών που καλύπτουν τους πνεύμονες και συχνότερα σχετίζεται με την έκθεση στον αμίαντο. Το 14% των ασθενών αναφέρει τον πόνο στον ώμο στα πρώτα συμπτώματα μεσοθηλιώματος.

Καρκίνος του πνεύμονα: Ο βήχας, η κόπωση και οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι μερικά άλλα πρώτα σημάδια

Ο πόνος στον ώμο δεν είναι το μοναδικό πρώιμο σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Η δρ. Trauco λέει ότι άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • υπερβολική κόπωση
  • δύσπνοια
  • βήχας που δεν υποχωρεί
  • βήχας με αίμα
  • πρήξιμο των λεμφαδένων και
  • ανεξήγητο πρήξιμο των άνω άκρων

Πηγές: https://moffitt.org, https://www.verywellhealth.com, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 2 – Συμπτώματα: Τι μπορεί να δείχνει ένας «απλός» πόνος στον ώμο

Πόνος στον ώμο: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του και πώς αντιμετωπίζεται

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα του πολύ επιθετικού καρκίνου

Καρκίνος του πνεύμονα: Αίτια, συμπτώματα, στάδια και θεραπείες

Καρκίνος του πνεύμονα: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Μπορεί να φανεί ακόμα και στα μάτια