Στόχος η επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων

  • Iatropedia
Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, οι δυο σοβαρότερες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ενδέχεται να μπορούν να νικηθούν και μάλιστα από το ίδιο φάρμακο. Στόχος των γιατρών είναι να επιβιώσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και όπως λένε βρίσκονται πολύ κοντά στο να το επιτύχουν.

Βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λέστερ με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιοβάνα Μαλούτσι, κατάφεραν να εμποδίσουν τον θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια που έπασχαν από ένα είδος άνοιας, την λεγόμενη εγκεφαλική νόσο των “πριονίων”. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η τεχνική τους βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μία μεγάλη γκάμα εγκεφαλικών νόσων, που ως κοινό παρονομαστή έχουν την καταστροφή των νευρώνων, των κυττάρων του εγκεφάλου, δηλαδή.

Πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Χάντιγκτον, τρελών αγελάδων κ.α.) προκαλούνται μετά τη συσσώρευση στον εγκέφαλο πρωτεϊνών με ανώμαλη δομή, οι οποίες σχηματίζουν πλάκες, με συνέπεια να καταστρέφουν τα ζωτικά νευρωνικά κύτταρα. Όσο αυξάνουν στον εγκέφαλο οι ανώμαλες πρωτεϊνες (όπως τα λεγόμενα «πριόνια»), τόσο τα κύτταρα αντιδρούν προσπαθώντας να σταματήσουν γενικά την παραγωγή όλων των νέων πρωτεϊνών, κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν τα κύτταρα όταν δέχονται επίθεση από ιούς, καθώς η καθολική διακοπή της παραγωγής πρωτεϊνών σταματά την εξάπλωση του ιού.

Όμως αυτή η «στρατηγική» τελικά γυρίζει «μπούμερανγκ», καθώς αν συνεχιστεί για καιρό η διακοπή της δημιουργίας νέων πρωτεϊνών γενικά, τότε τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν τελικά, αφού οι νευρώνες στερούνται όχι μόνο τις “κακές”, αλλά και τις καλές και απαραίτητες πρωτεΐνες που είναι αναγκαίες για την επιβίωση τους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον γονιδιακό «διακόπτη», με την ονομασία eIF2alpha-P, που θέτει εκτός λειτουργίας το «εργοστάσιο» παραγωγής πρωτεϊνών, έτσι ώστε να μη σταματά η παραγωγή των ωφέλιμων πρωτεϊνών, ακόμα κι αν οι προβληματικές πρωτεΐνες («πριόνια») συνεχίζουν να παράγονται στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες εμπόδισαν τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, με συνέπεια τα πειραματόζωα να ζήσουν περισσότερο χρόνο.

Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην ανακάλυψη, όπως ο καθηγητής μοριακής νευροβιολογίας του King's College του Λονδίνου Ρότζερ Μόρις, χαιρέτισαν τη νέα έρευνα ως «σημαντική εξέλιξη στην κατανόηση του τι καταστρέφει τους νευρώνες». «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι αυτή η τεχνική, εκτός από τη νόσο των πριονίων, θα έχει αποτέλεσμα επίσης στο Αλτσχάιμερ και στις άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις», πρόσθεσε.

'Αλλοι όμως ερευνητές, όπως ο Τζον Χάρντι του University College του Λονδίνου, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, καθώς, όπως είπε, η νέα έρευνα αφορά κατά βάση μόνο τη «νόσο των πριονίων», γι' αυτό «δεν πρέπει να παρουσιάζεται με τρόπο που να δίνει ανανεωμένες ελπίδες για νέες θεραπείες σε οδυνηρές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ».

Περίπου 18 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ενώ το Πάρκινσον πλήττει κατά μέσο το 1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το Αλτσχάιμερ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το Πάρκινσον στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

πως το Αλτσχάιμερ καταστρέφει ανελέητα τον εγκέφαλο – δείτε το βίντεο

τι λέει ο Έλληνας επιστήμονας που πολεμά το Αλτσχάιμερ επι 25 χρόνια