Στο ναδίρ η εκτίμησή μας για τα εμβόλια – Τι αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εμβόλια μειώνεται αργά αλλά σταθερά. Tο κύριο θέμα δεν είναι πλέον η ασφάλεια, αλλά η αποτελεσματικότητά τους!

Ολοένα περισσότεροι Έλληνες θεωρούν τα εμβόλια ασφαλή, αλλά… άχρηστα, ενώ μετά βίας πλέον οι μισοί από εμάς τα θεωρούν σημαντικά.

Αυτά αποκαλύπτει για τη χώρα μας μια νέα, παγκόσμια έρευνα που δείχνει ότι σε όλο τον κόσμο η πολιτική και η παραπληροφόρηση απειλούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην προστασία της δημόσιας Υγείας.

Η έρευνα καταγράφει την εμπιστοσύνη που έχουν στα εμβόλια  οι κάτοικοι 149 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα ευρήματά της αποτυπώνουν τις αλλαγές στις αντιλήψεις μας μεταξύ 2015 και 2019. Το κύριο συμπέρασμά της είναι ξεκάθαρο: όταν ανακατεύονται στην Ιατρική η πολιτική και ο φανατισμός, χαμένη βγαίνει η πρώτη.

Τα ευρήματα για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα Έλληνες (το περίπου 38%) πιστεύουν πια ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, όταν το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πάνω από 50%. Επιπλέον, μόλις το 51% των Ελλήνων θεωρούν τα εμβόλια σημαντικά (από σχεδόν 75% το 2018).

Και αυτά, παρότι έξι στους δέκα έχουν πλέον πειστεί πως είναι ασφαλή (από σχεδόν 50% που ήταν πριν από δύο χρόνια και 25% το 2015).

«Ο κόσμος εξακολουθεί να εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια, αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε αυτό δεδομένο. Η εμπιστοσύνη έχει μεγάλες διακυμάνσεις, είναι ασταθής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Heidi Larson, καθηγήτρια στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Και συνέχισε: «Πρέπει, όμως, να ξέρουμε τι πιστεύει ο κόσμος, ειδικά σε μια εποχή με αναδυόμενες απειλές, όπως ο κορωνοϊός Covid-19».

Μειώθηκε η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, βασίζεται σε στοιχεία από 284.381 εθελοντές. Η ηλικία τους ήταν 18 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν το 2019 εάν πιστεύουν πως τα εμβόλια είναι σημαντικά, ασφαλή και αποτελεσματικά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια έχει μειωθεί σε πολλές χώρες. Ειδικά στην Ευρώπη είναι χαμηλή, σε σύγκριση με άλλες ηπείρους, όπως η Αφρική. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο το ποσοστό όσων συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή κυμαίνεται από 19% στη Λιθουανία έως 66% στην Φινλανδία.

Ωστόσο σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, η εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια έχει αυξηθεί από το 2015 έως σήμερα. Αυτές είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

Το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως στην άποψη ότι τα εμβόλια είναι σημαντικά, καταγράφηκε:

Στο Ιράκ

Τη Λιβερία

Τη Σενεγάλη.

Αντίστοιχα, οι χώρες που πλέον έχουν σημαντικά μικρότερη εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς απ’ ό,τι το 2015 είναι:

  • Η Ινδονησία
  • Το Πακιστάν
  • Η Σερβία
  • Το Αζερμπαϊτζάν
  • Το Αφγανιστάν
  • Η Νιγηρία

Το εύρημα αυτό σχετίζεται με πολιτική αστάθεια και τον θρησκευτικό φανατισμό, εκτίμησε η Dr. Larson.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού

Η Dr. Larson τόνισε πως ειδικά στην παρούσα συγκυρία, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ακούν προσεκτικές τις απόψεις των πολιτών για τους εμβολιασμούς. Πρέπει επίσης να αντιδρούν άμεσα στις ανησυχίες τους.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα εμβόλια για το νέο κορωνοϊό», είπε. «Το κοινό δεν ενδιαφέρεται για την ταχύτητα. Ανησυχεί περισσότερο για την προσεκτική μελέτη, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια».