Σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδες και E.Coli στα ρολόγια και άλλα που φοράμε στα χέρια: Σοκ από νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Η μελέτη περιελάμβανε αναλύσεις του αριθμού, των τύπων και της κατανομής των βακτηρίων στις επιφάνειες του κάθε αντικειμένου.

Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε τη σημασία των αυστηρών πρακτικών απολύμανσης. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με ένα κοινό καθημερινό αντικείμενο προειδοποιεί ενάντια στον εφησυχασμό.

Ερευνητές από το Κολλέγιο Επιστημών Charles E. Schmidt του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εξέτασαν τους μικροβιακούς κινδύνους που σχετίζονται με αντικείμενα, τα οποία φοριούνται συχνά στα χέρια, αλλά σπάνια απολυμαίνονται. Αυτή η έρευνα εξέτασε τα αντικείμενα που αποτελούνται από διάφορα υλικά, ρίχνοντας φως στη δυνατότητά τους να φιλοξενούν επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια.

Στην μελέτη, πλαστικά, ελαστικά, υφασμάτινα, δέρματα και μεταλλικά (χρυσά και ασήμι) περικάρπια υποβλήθηκαν σε ανάλυση για να διαλευκανθούν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ του τύπου υλικού και του επιπολασμού των βακτηρίων.

Χρησιμοποιώντας τυπικές μικροβιολογικές αναλύσεις, η μελέτη περιελάμβανε αναλύσεις του αριθμού, των τύπων και της κατανομής των βακτηρίων στις επιφάνειες του κάθε αντικειμένου για το χέρι.

Επιπλέον, ένας προσδιορισμός ευαισθησίας σε βακτήρια διερεύνησε την αποτελεσματικότητα τριών απολυμαντικών διαλυμάτων, συν ενός διαλύματος 70% αιθανόλης και ενός διαλύματος με μηλόξυδο.

βακτήρια

Οι ερευνητές εξέτασαν αντικείμενα από πλαστικό, καουτσούκ, ύφασμα, δέρμα και μέταλλο (χρυσό και ασήμι) για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του υλικού τους και την παρουσία επικίνδυνων βακτηρίων.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Infectious Diseases, αναδεικνύουν μια εκπληκτική αποκάλυψη: η επιλογή μεταλλικών περικάρπιων, ιδιαίτερα από χρυσού και ασήμι, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή υγιεινής.

Αν και σχεδόν όλα τα περικάρπια (95%) εμφάνιζαν βακτηριακή μόλυνση, τα ελαστικά και πλαστικά αντικείμενα εμφάνιζαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων. Αντίθετα, τα μεταλλικά είχαν ελάχιστη έως καθόλου βακτηριακή παρουσία.

“Τα πλαστικά και τα ελαστικά αντικείμενα μπορεί να παρέχουν ένα πιο κατάλληλο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια λόγω της πορώδους και στατικής φύσης τους, η οποία προσελκύει και προωθεί τον αποικισμό των βακτηρίων”, εξηγεί ο δρ. Nwadiuto Esiobu, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Charles E. Schmidt College.

Βασικοί καθοριστικοί παράγοντες για τα φορτία βακτηρίων ήταν η υφή, το υλικό και το επίπεδο δραστηριότητας (προσωπική υγιεινή) του χρήστη κατά τη δειγματοληψία. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές με βάση το φύλο στην εμφάνιση ή την κατανομή των βακτηρίων.

Τα βακτήρια που εντοπίστηκαν, κυρίως ο Staphylococcus και η Pseudomonas από το δέρμα, και το Escherichia coli από το έντερο, υπογραμμίζουν την ανάγκη για τακτική απολύμανση στα αντικείμα που φοράμε στα χέρια.

Συγκεκριμένα, ο σταφυλόκοκκος ήταν παρών στο 85% των περικαρπίων, η ψευδομονάδα στο 30% και το E. coli στο 60%. Το τελευταίο συχνά μεταδόθηκε μέσω κοπράνων και στοματικής οδού.

Ο αυξημένος αριθμός σταφυλόκοκκων σε άτομα που πάνε συχνά στο γυμναστήριο τονίζει την ανάγκη απολύμανσης των περικαρπίων μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ο δρ.. Esiobu υπογραμμίζει τις συνέπειες, σημειώνοντας: «Η ποσότητα και η ταξινόμηση των βακτηρίων τονίζουν τη σημασία της τακτικής απολύμανσης των επιφανειών σε ό,τι φοράμε στα χέρια. Ακόμη και σε μικρούς αριθμούς, αυτά τα παθογόνα ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η ικανότητα αυτών των βακτηρίων να επηρεάζουν σημαντικά τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής προσωπικής υγιεινής για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και όσους βρίσκονται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα”.

  • Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν το απολυμαντικό σπρέι και το διάλυμα αιθανόλης 70%, επιτυγχάνουν ποσοστό θανάτωσης 99,99% μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από το υλικό του βραχιολιού.
  • Το μηλόξυδο εμφάνισε χαμηλότερη δραστικότητα, απαιτώντας δύο λεπτά για την μείωση των βακτηρίων.

Αν και τα οικιακά απολυμαντικά έδειξαν αποτελεσματικότητα σε όλα τα υλικά (καουτσούκ, πλαστικό, ύφασμα, μέταλλο), η αντιβακτηριακή αποτελεσματικότητα αυξήθηκε σημαντικά όταν ο χρόνος έκθεσης επεκτάθηκε στα δύο λεπτά από τα τριάντα δευτερόλεπτα.

Διαφορετικά απολυμαντικά, με βάση τα ενεργά συστατικά τους, καταπολεμούν τα βακτήρια μέσω διακριτών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής της κυτταρικής μεμβράνης, της τροποποίησης ή αφαίρεσης πρωτεΐνης και της μεταβολικής παρεμβολής.

Ο δρ. Esiobu προτείνει την επέκταση τέτοιων μελετών σε άλλες πιθανές πηγές μετάδοσης βακτηρίων, όπως ακουστικά ή κινητά τηλέφωνα, για μια ολοκληρωμένη κατανόηση της διευκόλυνσης της μόλυνσης.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταφυλόκοκκος: Εικόνες, συμπτώματα, αίτια, θεραπεία και πρόληψη

Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο

Εντερίτιδα από κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (E. Coli)

φωτό: iStock