Σοβαρή απώλεια ακοής για όσους ζουν στην πόλη εντοπίζουν οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απώλεια ακοής
Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι!

Σήμερα, πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής ή είναι κωφοί, κι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι νέοι. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 73 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν μείωση ακοής μεγαλύτερη του επιπέδου 25bd, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια.

>>>Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ακούτε; Κάντε το πιο έξυπνο τεστ ακοής<<<

Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.00 και τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων στις 65.000. «Η απώλεια της ακοής οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά κυρίως στους νέους που ζουν στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η βασική αιτία είναι ο θόρυβος» αναφέρει ο χειρουργός- ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την σημερινή διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, την 3η Μαρτίου, ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως.

Απώλεια ακοής: Οι αιτίες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία από τις σημαντικότερες αιτίες, από τις οποίες χάνει κάποιος την ακοή του είναι ο Θόρυβος στην εργασία ή στη διασκέδαση. Ένας στους οκτώ νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου έχει απώλεια ακοής εξαιτίας της δυνατής μουσικής. ‘Αλλες αιτίες είναι, οι χρόνιες μολύνσεις του αυτιού, ασθένειες όπως η ερυθρά, η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα και η παρωτίτιδα. Την ακοή επίσης επηρεάζουν διάφορα φάρμακα, οι καρκινικοί όγκοι, τραυματισμοί του αυτιού κ.α.

Η απώλεια της ακοής, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς προκαλεί άγχος, νευρικότητα και κατάθλιψη, δυσκολία στην επικοινωνία με μέλη της οικογένειας και φίλους, απομόνωση και απόσυρση, εργασιακά προβλήματα, αλλά και αλλά οργανικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλο και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

«Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση κι ανάλογα με την αιτία η αποκατάσταση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, εγχείρηση ή μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δίνει την δυνατότητα οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται αμιγώς ενδοσκοπικά και ελάχιστα επεμβατικά με άριστα αποτελέσματα» επισημαίνει ο κος Αρτόπουλος. Από την πλευρά του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Απώλεια ακοής: Τα ποσοστά

  • Εκτιμάται ότι 2 έως 3 στα 1000 παιδιά γέννιουνται με ανιχνεύσιμη βαρηκοΐα στο ένα ή και στα δύο αυτιά
  • Περισσότερο από το 90% των βαρήκοων παιδιών προέρχονται από φυσιολογικούς γονείς
  • Περίπου το 15% των ενηλίκων (άνω των 18 ετών) θα παρουσιάσει βαρηκοΐα κάποια στιγμή της ζωής του
  • Στους ενήλικες (18-69 ετών) οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες για βαρηκοΐα σε σχέση με τις γυναίκες
  • Ο ένας στους οκτώ (13%), από 12 ετών και πάνω, θα αποκτήσει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά
  • Το 10% των ενηλίκων θα βιώσει εμβοές (θόρυβο στα αυτιά που θα κρατήσει τουλάχιστον 5 λεπτά) τον τελευταίο χρόνο
  • Περίπου το 12% των ενηλίκων θα επωφεληθεί από τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας τον τελευταίο χρόνο

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε προσέξει κάποια απώλεια ακοής; Δείτε με ποια σοβαρή νόσο συνδέεται

Κώφωση: Αποκατέστησαν την ακοή σε κωφά ποντίκια – Ελπίδες για χιλιάδες ανθρώπους

Απώλεια ακοής: Για πρώτη φορά θεραπεία με φάρμακα

Παυσίπονα: Πώς συνδέονται με την απώλεια ακοής – Τι βρήκαν οι επιστήμονες!