Σούπερ- ρομπότ κάνει τα γόνατα καινούργια!

  • Iatropedia
Νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ανοίγει μια πρωτοποριακή μέθοδο ρομποτικής χειρουργικής, η οποία εφαρμόζεται πλέον και στην χώρα μας από Έλληνες ειδικούς. Την τελευταία δεκαετία τα ρομπότ έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι σύμμαχοι της χειρουργικής, και δη στις πιο λεπτές και απαιτητικές επεμβάσεις της. Πλέον στις ειδικότητες που ωφελούνται σημαντικά από την τεχνολογική εξέλιξη περιλαμβάνεται και η ορθοπεδική.

Ένα από αυτά τα σούπερ ιατρικά μηχανήματα αποτελεί το ρομπότ ΜΑΚΟ, αμερικανικής τεχνολογίας, που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο Metropolitan το οποίο θεωρείται μοναδικό στο είδος του.

Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης η οποία διαθέτει αυτό το ρομπότ –οι άλλες είναι η Γερμανία και η Ιταλία.

Να σημειωθεί εδώ ότι το ρομπότ ΜΑΚΟ και η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Έλληνες ειδικοί προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο ελληνικό νοσοκομείο, που ήδη σχεδιάζει την εκπαίδευση ιατρών στη ρομποτική χειρουργική από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες.

Οι χειρουργοί – ορθοπεδικοί του Μetropolitan κ.κ. Κωνσταντίνος Δρεττάκης και Διονύσιος Χίσσας με την ομάδα τους μετεκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο South Florida University, για την εφαρμογή του ΜΑΚΟ πλάι σε έναν από τους σημαντικότερους ρομποτικούς χειρουργούς παγκοσμίως, τον Δρα Frederick Buechel Jr.

Ο κορυφαίος χειρουργός ρομποτικής χειρουργικής dr Frederick Buechel Jr., εν μέσω των δυο Ελλήνων ορθοπεδικών του νοσοκομείου Metropolitan, Κωνσταντίνου Δρεττάκη και Διονύσιου Χίσσα

Πως γίνεται η επέμβαση

Με τη βοήθεια του ρομπότ οι ειδικοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επεμβάσεις γόνατος ή ισχίου με εξαιρετική ακρίβεια και κυρίως έγκαιρα προτού χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσης.

Έτσι επιτυγχάνεται η κινηματική της άρθρωσης του γόνατος με αποτέλεσμα φυσιολογική κίνηση κ επάνοδο σε πλήρεις δραστηριότητες γρήγορα και χωρίς πόνο.

Άλλα πλεονεκτήματα

Ο μικρός χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες)

Η μεγάλη ακρίβεια χάριν στον 3D προεγχειρητικό σχεδιασμό με CT- Scan και την ρομποτική υποβοήθηση κατά την επέμβαση

Η μικρή τομή ( 5-6 cm)

Η φυσική αίσθηση της άρθρωσης (χάρη στην διατήρηση των χιαστών συνδέσμων)

Η ταχεία επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες (και αθλητικές)

Η ελαχιστοποίηση περιεγχειρητικών επιπλοκών (περίπου το 1/3 σε σύγκριση με την ολική αρθροπλαστική)

Με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις, ανάλογες με αυτές που επιχειρεί το ρομπότ ΜΑΚΟ, σχεδιάζουν οι επιστήμονες και τις επόμενες ορθοπεδικές επεμβάσεις. Μετά την επέμβαση στο γόνατο θα ακολουθήσουν ρομποτικές επεμβάσεις στο ισχίο, τον ώμο, τη σπονδυλική στήλη αλλά και σε όγκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι το Baby ΒΟΤΟΧ που τρελαίνει τις γυναίκες;

Υπάρχει κύηση χωρίς έμβρυο; Πως να μην συμβεί!

''Φρένο'' στο καρκίνο βάζει νέα ανακάλυψη! Έρευνα