Σήψη: Ελπίδες για πιο έγκαιρη διάγνωση με τον συνδυασμό εξέτασης αίματος και AI

  • Iatropedia newsroom
μικροβιολογικό εργαστήριο, καλλιέργεια
Μια νέα προσέγγιση θα μπορούσε να εντοπίζει νωρίτερα την κατάσταση και να σώσει ζωές

Ο συνδυασμός μιας απλής αιματολογικής εξέτασης και τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να βοηθήσει στην ταχύτερη διάγνωση για τη σήψη (σηψαιμία) και στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν τον τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, λένε οι επιστήμονες.

Η σήψη είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία το σώμα αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σωστά στη μόλυνση. Μπορεί να εξελιχθεί σε σηπτικό σοκ, το οποίο μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, τα νεφρά, το ήπαρ και άλλα όργανα. Όταν η βλάβη είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εκτιμάται ότι λόγω σήψης χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως 11 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μια νέα διπλή προσέγγιση που χρησιμοποιεί εξέταση αίματος και τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εντοπίζει νωρίτερα την κατάσταση και να σώσει ζωές, σύμφωνα με ειδικούς που συνδύασαν τη μοναδική μοριακή υπογραφή της σήψης με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν τον κίνδυνο οργανικής ανεπάρκειας και θανάτου κάποιου.

Τα ευρήματά τους θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη τον επόμενο μήνα.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία σήψης να εντοπίζονται πριν από την έναρξη της οργανικής ανεπάρκειας. Δεδομένων της δυσκολίας που παρουσιάζει η έγκαιρη διάγνωση και του γεγονότος ότι η σήψη σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια εναλλακτική προσέγγιση», ανέφερε η Δρ Lisa Mellhammar, από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, σύμφωνα με την Guardian.

Η ειδικός είπε ότι μια εξέταση αίματος σε συνδυασμό με ένα εξατομικευμένο μοντέλο κινδύνου «έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές παρέχοντας πιο ακριβή διάγνωση της σήψης και προσδιορίζοντας ποιος μπορεί να αναπτύξει πιο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις».

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.364 δείγματα πλάσματος ενηλίκων που εισήχθησαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Skåne με υποψία σήψης μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Μαρτίου 2023. Από τους 1.073 ασθενείς με λοίμωξη, οι 913 είχαν σήψη.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέλυσε πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση του σώματος στη σήψη για να δει αν υπήρχε κάποιο μοτίβο. Από την ανάλυσή τους, δημιούργησαν μοριακές υπογραφές και η ανάλυση χρησιμοποιήθηκε για να εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψει ποιος ήταν πιθανό να πάθει σηπτικό σοκ.

Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν ως χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου εμφάνισης σηπτικής καταπληξίας, με την τεχνολογία να μπορεί να δείξει πώς ο αυξανόμενος κίνδυνος συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θανάτου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ομάδες πρωτεϊνών που προέβλεπαν δυσλειτουργία σε έξι διαφορετικούς τύπους οργάνων, μεταξύ των οποίων η καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά. Στη συνέχεια κατέταξαν τους ασθενείς σε πέντε κατηγορίες κινδύνου με βάση την πιθανότητα να έχουν δυσλειτουργία οργάνων και μόλυνση και τον κίνδυνο να πεθάνουν.

«Ένα γρήγορο τεστ που παρέχει πιο ακριβή διάγνωση της σήψης και θα μπορούσε επίσης να προβλέψει ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο χειρότερης έκβασης φαίνεται τώρα να είναι μια πραγματική πιθανότητα. Οποιαδήποτε έρευνα όπως αυτή χρειάζεται κλινική επικύρωση και πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια πριν χρησιμοποιηθούν οι βιοδείκτες στα νοσοκομείο. Αλλά οραματιζόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί παγκοσμίως για την έγκαιρη διάγνωση της σήψης στο μέλλον», ανέφερε η Mellhammar.

Ο Δρ Ron Daniels, ιδρυτής και από κοινού διευθύνων σύμβουλος του UK Sepsis Trust, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιταχύνουμε την αναγνώριση της σήψης και να εντοπίσουμε συντομότερα ποιοι ασθενείς χρειάζονται πιο άμεση προσοχή, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να σώσουμε περισσότερες ζωές, ενώ θα χρησιμοποιούμε αντιμικροβιακά με πιο σοφό τρόπο».

«Η έρευνα αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες να βελτιώσει την κατανόησή μας για τη σήψη και μπορεί με τον καιρό να μας βοηθήσει στον επανασχεδιασμό των κλινικών συστημάτων. Όπως αναγνωρίζουν οι συντάκτες, η σήψη είναι ένα σύνθετο σύνδρομο και η τεχνολογία αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη να αρχίσει να εφαρμόζεται, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θριάσιο: Δύο νοσηλευτές έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; Τι μπορεί να συμβαίνει

Η δουλειά με τα χέρια κάνει καλό στο μυαλό