Θριάσιο: Δύο νοσηλευτές έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς

  • Iatropedia newsroom
Θριάσιο νοσοκομείο
Για σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του Θριάσιου νοσοκομείου κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων

Προσλήψεις  τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου και νοσηλευτών με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων ζητεί, μεταξύ άλλων, το Σωματείο των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», καταγγέλλοντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Το Σωματείο των Εργαζομένων, σε επιστολή που απέστειλε αυτήν την εβδομάδα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνει λόγο για συνεχείς καθυστερήσεις στις εισαγωγές και τη διενέργεια εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων. Καθυστερήσεις που, όπως λέει, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Την ίδια ώρα, σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, των Χειρουργείων, των κλινικών και ΜΕΘ – ΜΑΦ του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί, όπως αναφέρεται, η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, «δεδομένου ότι σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου, κενές παραμένουν το 68% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού».

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, παραμένουν κενές εξήντα έξι οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου και εργάζονται μόνο πενήντα πέντε τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου (50 τραυματιοφορείς και 15 βοηθοί θαλάμου). Από αυτούς οι μόνιμοι είναι μόνο 27 και ορισμένοι συνταξιοδοτούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν, είναι ότι «στην πρόσφατη προκήρυξη (7Κ/2022) δεν περιλαμβανόταν ούτε μία θέση τραυματιοφορέα/βοηθού θαλάμου, ενώ δεν έχουν εγκριθεί ούτε τα αλλεπάλληλα αιτήματα του νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικών τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου».

Αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων είναι να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις εισαγωγές των ασθενών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και στη μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και διενέργεια εξετάσεων. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας, αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων, σημειώνουν ακόμη στην επιστολή τους, ενώ προειδοποιούν πως «οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2024».

Παρόμοιες ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις, όπως αναφέρει το Σωματείο, και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένου ότι υπάρχουν 83 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών. Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς, «με δυσμενέστατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων», όπως σημειώνεται.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στη Μαιευτική κλινική, στην Αιμοδοσία, στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στο Τμήμα Επειγόντων Προσωπικού, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στις ΜΕΘ και ΜΑΦ του νοσοκομείου, σύμφωνα με το Σωματείο.

Το Σωματείο των Εργαζομένων στο «Θριάσιο» ζητεί για τους παραπάνω λόγους άμεσες προσλήψεις  τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου και νοσηλευτών με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θριάσιο: Κλειστές 6 χειρουργικές αίθουσες λόγω ελλείψεων προσωπικού – 1.400 ασθενείς σε λίστα

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Ανοιξιάτικη καθαριότητα: Ποιες δουλειές του σπιτιού καίνε περισσότερες θερμίδες;