Συμβουλές υγείας για να μην αρρωστήσετε φέτος!

  • Iatropedia
Όταν η θερμοκρασία πέφτει τα παράθυρα κλείνουν και καθώς συγχρωτιζόμαστε στα Μέσα Μεταφοράς αλλά και στη δουλειά το συνάχι και ο πονόλαιμος αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ την εποχή αυτή κυκλοφορούν διάφορες ιώσεις οι οποίες κρεβατώνουν μικρούς και μεγάλους. Όμως για να περάσουμε όρθιοι τον φετινό χειμώνα επιβάλλεται να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να μην αρρωστήσουμε.

Να πάρω βιταμίνη C;

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, όσοι έπαιρναν 500 mg βιταμίνης C μέσω της διατροφή τους καθημερινά για δύο μήνες, είχαν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται ότι επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά.

Ποιες τροφές δυναμώνουν τον οργανισμό;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Μελέτη για την υγεία και τη Διατροφή η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Για την πρόσληψη της βιταµίνη C οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνονται εσπεριδοειδή, ακτινίδια,πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο και ντομάτες.

Ξηροί καρποί

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βρίσκεται εν αφθονία στα αμύγδαλα,καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα.

Γιαούρτι

Άλλη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε πως οι ενήλικοι που έτρωγαν ¾ του φλιτζανιού γιαούρτι την ημέρα, είχαν 25% λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που το δεν το είχαν εντάξει στη διατροφή τους.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Μπορεί η μυρωδιά τους να αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας για την κατανάλωση τους αλλά τόσο τα σκόρδα, όσο και τα κρεμμύδια, περιέχουν ενώσεις που εμποδίζουν τα κρυολογήματα και βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τη γρίπη! Όλα τα μέτρα

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!