Συγκατοικείστε κάντε φίλους διώχνει την κατάθλιψη

  • Iatropedia
“Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι...” τραγουδούσε πριν χρόνια η Βίκυ Μοσχολιού και στο άκουσμα των στίχων του τραγουδιού, μια γλυκεία θλίψη σκίαζε την ψυχολογία των περισσοτέρων. Και πράγματι, οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έως 80% να πάθουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους έχουν οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας ερεύνησαν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 3.500 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών και συμπέραναν ότι η μοναξιά φέρνει κατάθλιψη, είτε λόγω των πιο άσχημων συνθηκών στέγασης (αφορά κυρίως τις γυναίκες), είτε λόγω έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης (ιδίως για τους άνδρες), είτε άλλων αιτίων. Και πραγματικά τα νοικοκυριά του “ενός ατόμου”, έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο Δυτικό κόσμο και περίπου ο 1 στους 3 ζει μόνος του πλέον.

Και η διαπίστωση των επιστημόνων είναι συγκλονιστική: οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, αγόρασαν 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη, σε σχέση με όσους ζούσαν με οικογένεια. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ψυχική υγεία των μοναχικών ατόμων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.

Η ζωή σε μία οικογένεια και γενικότερα μαζί με άλλους ανθρώπους προσφέρει συνήθως συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα κοινωνικής ένταξης, καθώς και άλλα ψυχικά οφέλη που μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη οι μοναχικοί άνθρωποι να βρουν διεξόδους προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, αντί να εξαρτιούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη σχιζοφρένεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

καταπολεμούν την κατάθλιψη με ηλεκτροσόκ

η κρίση στην οικονομία μας τρελλαίνει

οι Έλληνες νιώθουν ταπείνωση, φόβο και βράζουν από θυμό

η αγάπη της μητέρας προστατεύει τα παιδιά από την κατάθλιψη