Σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2022

  • Ρούλα Τσουλέα
καρδιαγγειακά νοσήματα
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα καρδιαγγειακά νοσήματα και ποιοι οι πιο επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου.

Εκατομμύρια ζωές εξακολουθούν να χάνονται πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε νέα έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία 30ετία. Το 1990 ήταν 12,4 εκατομμύρια, ενώ το 2022 έφτασε στα 19,8 εκατομμύρια.

Η έκθεση παρέχει επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για την υγεία, όσον αφορά στις παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές τάσεις των καρδιαγγειακών νοσημάτων στο διάστημα αυτό. Αναλύει επίσης τις επιπτώσεις τους και τους παράγοντες κινδύνου σε 21 παγκόσμιες περιοχές.

Στην έκθεση τα ποσοστά θνησιμότητας κατανέμονται ανά τοποθεσία, μαζί με κατηγορίες ηλικίας και φύλου. Αναλύονται επίσης 18 καρδιαγγειακά νοσήματα και 15 κύριοι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτά:

  1. Περιβαλλοντικοί παράγοντες (ατμοσφαιρική ρύπανση, οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, έκθεση σε μόλυβδο, χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία)
  2. Μεταβολικοί (συστολική αρτηριακή πίεση, δείκτης μάζας σώματος, γλυκόζη πλάσματος νηστείας, νεφρική δυσλειτουργία, LDL χοληστερίνη)
  3. Συμπεριφορικοί (διατροφή, κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα).

Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά

Η έκθεση δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC). Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα ποσοστά των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι υψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο Ασία, Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή έχουν δυσανάλογη θνησιμότητα.

Την υψηλότερη εμφανίζει η ανατολική Ευρώπη με 553 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Αντίθετα, οι χώρες της Αυστραλασίας είχαν το 2022 τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με 122,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Όπως συμπεραίνεται στην έκθεση, η ισχαιμική καρδιοπάθεια παραμένει η κύρια αιτία καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Προκαλεί 108,8 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Ακολουθούν η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι παράγοντες κινδύνου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, οι διατροφικοί κίνδυνοι και η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένουν οι κύριες αιτίες της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από αυτά τα νοσήματα λόγω διατροφής είναι η κεντρική Ασία, η Ωκεανία και τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Αντίστοιχα, το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας λόγω υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης έχουν:

  • Κεντρική Ασία
  • Ανατολική Ευρώπη
  • Βόρεια Αφρική
  • Μέση Ανατολή

Την μελέτη πραγματοποίησαν από κοινού το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NIHLB) των ΗΠΑ.

Οι συγγραφείς της τονίζουν πως είναι εφικτός ένας κόσμος χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα. Αρκεί να ληφθούν μέτρα όπως:

  • Να θεσπίσουν οι χώρες επειγόντως στρατηγικές δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Να αναληφθεί παγκόσμια δράση για τη διάδοση πληροφοριών
  • Να εφαρμοστούν προγράμματα υγείας, ιδίως σε χώρες με δύσκολη πρόσβαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock