Σαν πυροτεχνήματα εκτοξεύονται τα βακτήρια αν τραβάτε το καζανάκι με ανοιχτό καπάκι: Απίστευτες εικόνες από έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καζανάκι
Εάν σας έχει χτυπήσει ποτέ μια σταγόνα νερού, αφότου τραβήξατε το καζανάκι της τουαλέτας, σίγουρα έχετε νιώσει αηδία. Τώρα φανταστείτε αυτό το συναίσθημα πολλαπλασιασμένο επί χίλια!

Εικόνες από σχετική έρευνα για το τι πραγματικά συμβαίνει όταν τραβάτε το καζανάκι στην τουαλέτα μας αφήνουν σε κατάσταση… σοκ.

Μια δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε δείξει ότι το 55% των ατόμων δεν κλείνει το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάει καζανάκι.

Η μελέτη που έγινε από την OnePoll, ανατέθηκε από την Harpic, και δείχνει ότι το νερό της λεκάνης της τουαλέτας εξακολουθεί να είναι μολυσμένο με δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς, ακόμη και μετά από πολλά ξεπλύματα. Για να αποδείξουν την άποψή τους, οι ερευνητές τράβηξαν εικόνες αργής κίνησης με μια εξειδικευμένη κάμερα για να απαθανατίσουν τα αερολύματα, τα σταγονίδια και τα μικρόβια που εκτοξεύονται από την λεκάνη, όταν κάποιος τραβάει το καζανάκι χωρίς να κλείσει το καπάκι.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν πώς το πιτσίλισμα από το νερό που πέφτει στην λεκάνη μπορεί να εξαπλώσει σχεδόν αόρατα σταγονίδια αερολύματος σε κοντινές επιφάνειες, ακόμη και στα πρόσωπα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τουαλέτα!

Κλείστε το καπάκι στα μικρόβια

Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν κλείνουν τα καπάκια της τουαλέτας, το 47% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν γνώριζαν τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το νερό από το καζανάκι στην λεκάνη. Ένας στους τέσσερις είπε ότι φοβάται να αγγίξει τα καπάκια της λεκάνης τουαλέτας και το 15% πρόσθεσε ότι απλώς ξεχνά να το κάνει.

Ωστόσο, αφού είδαν τις εικόνες του τι πραγματικά συμβαίνει κάθε φορά, το 95% δεσμεύτηκε ότι θα κλείνει πάντα το καπάκι πριν τραβήξει καζανάκι.

Προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει τους κινδύνους μετάδοσης μικροβίων από μια λεκάνη τουαλέτας όταν πέφτει νερό από το καζανάκι. Είχε δείξει ότι τα σταγονίδια πετούν περίπου ένα μέτρο πάνω από την λεκάνη και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περίπου ένα λεπτό.

Πηγή: https://www.studyfinds.org/what-happens-when-you-flush-with-toilet-lid-up/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια μέρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου έχουν περισσότερα μικρόβια και από μια τουαλέτα!

Δημόσιες τουαλέτες: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να κάθεστε

Γιατί πρέπει να μην πατάς ξυπόλυτος στο μπάνιο!

Γεμίζεις το σώμα σου βακτήρια αν κάνεις αυτό μετά το ντους: Τι μας μαθαίνει μεγάλη έρευνα