Δημόσιες τουαλέτες: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να κάθεστε

  • Iatropedia newsroom
δημόσιες τουαλέτες
Όλοι έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση να πρέπει να πάμε στην τουαλέτα, αλλά να είμαστε πολύ μακριά από το σπίτι.

Και καθώς μπαίνουμε στις δημόσιες τουαλέτες μέσα μας προσευχόμαστε να είναι όσο πιο καθαρές γίνεται. Και, κυρίως, να είναι η λεκάνη της τουαλέτας καθαρή, επειδή πιθανότατα θα χρειαστεί να κάτσουμε εκεί.

Και τότε, έρχεται το δίλημμα κάθε ανθρώπου που πηγαίνει σε δημόσιες τουαλέτες: Είναι καλύτερο να παραμείνουμε… στον αέρα και να μην ακουμπήσουμε καν το κάθισμα της τουαλέτας, ή να το καλύψουμε με χαρτί και να καθίσουμε κανονικά;

Σε αυτό το… προαιώνιο ερώτημα, δηλαδή για το ποια από τις δύο μεθόδους είναι η πιο υγιεινή, έρχεται να δώσει απάντηση το δίδυμο επιστημόνων Mitchell Moffit και Gregory Brown της ομάδας του Asap Science στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω.

Πού ζουν τα περισσότερα βακτήρια…

“Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο, αλλά σε ένα τυπικό σπίτι, το ξύλο κοπής στην κουζίνα έχει κατά μέσο όρο περίπου 200 φορές περισσότερα περιττώματα (!!!) από το κάθισμα της τουαλέτας”, λέει το Asap Science. «Ακόμα και το σφουγγάρι για τα πιάτα έχει 200.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας!»

Ένας γενικός κανόνας, όταν πρόκειται για δημόσιες τουαλέτες είναι ότι εάν φαίνονται καθαρές με το μάτι, είναι ΟΚ. Το καθεαυτό κουβούκλιο της τουαλέτας, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να είναι καθαρότερο από ό,τι τα περισσότερα άλλα αντικείμενα στις δημόσιες τουαλέτες! Αν και βακτήρια, όπως το E.coli, μπορεί να επιβιώσουν στο κάθισμα της τουαλέτας επ’ αόριστον, από την στιγμή που δεν έχετε κάποια ανοικτή πληγή στο δέρμα που ακουμπάει στην λεκάνη, τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή το δέρμα δρα ως ένα εξαιρετικό φράγμα σε μικροοργανισμούς.

Πλένετε καλά τα χέρια σας!

Τώρα, πολλοί από εμάς έχουν την τάση να χρησιμοποιούν χαρτιά επάνω στο κάθισμα της λεκάνης στις δημόσιες τουαλέτες, για να μειώσει την επαφή με τα μικρόβια, αλλά πόσο ασφαλής είναι αυτή η μέθοδος ακριβώς; “Ακόμα και το καζανάκι που θα τραβήξετε αναδεύει αερομεταφερόμενα βακτήρια, οπότε το χαρτί τουαλέτας είναι πιθανώς ήδη ελαφρώς μολυσμένο”, λένε οι επιστήμονες του Asap Science. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πιο πιθανό να προέλθει από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών, που ακολουθείται από άγγιγμα στο στόμα, τα μάτια, ή σε άλλα ανοίγματα στο σώμα.

Η… ετυμηγορία

Παρά το γεγονός ότι το να αποφύγετε πλήρως τα μικρόβια είναι αδύνατο, καλύτερα να μην βάζετε χαρτί τουαλέτας στο κάθισμα της λεκάνης. Είναι προτιμότερο να αιωρείστε πάνω από το κάθισμα, από την στιγμή που φοβάστε τόσο πολύ για τα μικρόβια, αν και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Διαφορετικά, το βίντεο από το Asap Science δείχνει ότι μπορείτε να καθίσετε χωρίς κανένα άγχος στις δημόσιες τουαλέτες, αρκεί να πλύνετε καλά τα χέρια σας και να αποφύγετε μετά να αγγίξετε άλλη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας, καθώς βγαίνετε έξω.

Πηγή: http://www.medicaldaily.com