Είστε σίγουροι ότι πλένετε καλά τα χέρια σας; Δείτε πόσα μικρόβια μεταφέρουμε

  • Iatropedia
Το πρώτο πράγμα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους, όταν γυρνάνε από το σχολείο, ή την παιδική χαρά, είναι: “να πλύνεις αμέσως τα χέρια σου” και δεν έχουν άδικο. Εάν διαβάσετε το κείμενο παρακάτω, θα τρομοκρατηθείτε και θα φρίξετε, καθώς θα συνειδητοποιείσετε ότι τα άπλυτα χέρια, μεταφέρουν τόσα μικρόβια και βακτήρια, όσα βρίσκονται μέσα σε μια βρώμικη λεκάνη τουαλέτας...

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν 2 Αγγλικά πανεπιστήμια το Queen Mary και το London school of Hygiene, τα χέρια μας από την καθημερινή επαφή που έχουν με εκατοντάδες πράγματα, είναι τόσο βρώμικα που εάν δεν πλυθούν, είναι σαν να κρατάμε… περιττώματα.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν τα πιο βρώμικα πράγματα που έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας κάθε ημέρα είναι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα (ποσοστό 26%). Αμέσως μετά ακολουθούν το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και οι… πιστωτικές κάρτες, ενώ 1 στα 6 κινητά τηλέφωνα βρίθει από μικρόβια. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι το 32% των ανδρών και το 64% των γυναικών, δεν πλένει τα χέρια του, μετά την τουαλέτα. (το δείγμα της Έρευνας, ήταν Άγγλοι).

Μια άλλη έρευνα του Χάρβαρντ, έδειξε πως ακόμη και με την έξαρση της γρίπης των χοίρων και ενώ οι κανόνες υγιεινής θα έπρεπε να είναι πιο αυστηροί και κτήμα του καθενός, με βασικότερο αυτόν του να “πλένουμε τα χέρια μας”, ακόμη και τότε λοιπόν οι 7 στους 10 δεν τα έπλεναν.

Στα βρώμικα χέρια βρίσκουν φωλιά περισσότερα από 3.000 διαφορετικά είδη μικροβίων κάθε μέρα. Επίσης η έρευνα έδειξε πως μόνο το 39% των ανθρώπων πλένουν τα χέρια τους πριν καθίσουν στο τραπέζι να φάνε.

Για να μπορέσουμε να διώξουμε όσα περισσότερα μικρόβια από τα χέρια μας, θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρουμε πως να τα πλένουμε. Διαβάστε τις οδηγίες από το LSH (London school of Hygiene):

– Βρέξτε τα χέρια σας, απλώστε σαπούνι και τρίψτε τις παλάμες μαζί μέχρι το σαπούνι είναι αφρώδης

– Τρίψτε κάθε παλάμη πάνω στο πίσω μέρος του από την άλλη πλευρά

– Τρίψτε ανάμεσα στα δάχτυλά σας σε κάθε χέρι

– Τρίψτε τις πλάτες των δακτύλων (συμπλέκονται)

– Τρίψτε γύρω από κάθε ένα από τους αντίχειρές σας

– Τρίψτε τις δύο παλάμες με τις άκρες των δακτύλων στη συνέχεια ξεπλύνετε

– Στεγνώστε καλά τα χέρια σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν