Σαλμονέλα: Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια;

  • Iatropedia
Η Σαλμονέλα προκαλεί τροφική δηλητηρίαση με δυσάρεστα συμπτώματα, όπως διάρροιες, πόνο στην κοιλιά και πυρετό. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τη σαλμονέλα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η Σαλμονέλα είναι το όνομα μιας ομάδας βακτηριδίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση (σαλμονέλωση) . Η Σαλμονέλα εμφανίζεται στα πουλερικά, τα αυγά, το βοδινό κρέας, και μερικές φορές στα άπλυτα φρούτα και λαχανικά.

Μπορείτε, επίσης, να μολυνθείτε αν πιάσετε μολυσμένα ορισμένα ζώα, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες κ.α.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-πυρετό

– διάρροια

-κράμπες στην κοιλιά

-πονοκέφαλος

– πιθανή ναυτία, έμετος και απώλεια της όρεξης

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 4-7 ημέρες. Ο γιατρός σας θα διαγνώσει τη μόλυνση με ένα τεστ κοπράνων. Η μόλυνση μπορεί να είναι πιο σοβαρή στους ηλικιωμένους, τα νήπια και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Αν η σαλμονέλα περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί γίνει αρκετά επικίνδυνη. Η συνήθης θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά.

Οι ασθενείς με διάρροια συνήθως αναρρώνουν πλήρως, αν και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, πριν να επανέλθουν οι συνήθειες του εντέρου τους στο φυσιολογικό. Ένας μικρός αριθμός των ατόμων με Σαλμονέλα αναπτύσσουν πόνο στις αρθρώσεις τους, ερεθισμό των ματιών, και επώδυνη ούρηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της σαλμονέλωσης. Επειδή τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, δεν πρέπει να τρώτε ωμά αυγά, πουλερικά ή κρέας. Τα πουλερικά και το κρέας θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενετικώς μεταλλαγμένη… σαλμονέλα εναντίον καρκίνου

Όταν το στομάχι πονά τι μπορεί να φταίει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν