Ρομποτική ηπατεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ρομποτική ηπατεκτομή, από τον δρ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, επιστημονικό διευθυντή και διευθυντή της Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.

Συγκεκριμένα, η 69χρονη ασθενής που υπεβλήθη στην επέμβαση, με βεβαρυμένο ιστορικό ηπατίτιδας Β και C, βρισκόταν υπό παρακολούθηση τα τελευταία χρόνια για όγκο του ήπατος. Η νόσος αυτή, έως πρόσφατα, αντιμετωπιζόταν με διαδοχικές θερμοκαυτηριάσεις (RFA), οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με συνέπεια ο όγκος να μεγαλώσει σε μέγεθος (από 1.5cm σε 6cm) και η χειρουργική επέμβαση να αποτελεί τη μοναδική λύση.

Για το λόγο αυτό, η ασθενής αποτάθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στην έμπειρη ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη, όπου και υπεβλήθη σε δεξιά ρομποτική ηπατεκτομή. Η ασθενής, μετά από 7 ημέρες νοσηλείας, έλαβε εξιτήριο σε άριστη κατάσταση και έχει πλέον τεθεί  σε πρόγραμμα 10ετούς στενής ιατρικής παρακολούθησης.

Η ρομποτική χειρουργική του ήπατος είναι εφικτή, ασφαλής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: υψηλή ευκρίνεια της εικόνας και πραγματική τρισδιάστατη (3D)απεικόνιση, μεγάλη μεγέθυνση έως και 10 φορές, σταθερό χειρουργικό πεδίο που επιτρέπει τη διενέργεια πολύωρων επεμβάσεων, κινητικότητα των ρομποτικών εργαλείων που προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του χεριού, υψηλή εργονομία που μειώνει την κόπωση του χειρουργού, ώστε αυτός να μπορεί απερίσπαστα να χειρουργεί επί ώρες, ενώ οασθενής απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (όπως μειωμένο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη πιθανότητα για μετεγχειρητικές κοίλες, μικρότερη καταστροφή εσωτερικών ιστών, άρα και μικρότερη πιθανότητα συμφύσεων).

Μετά το πέρας της επιτυχημένης επέμβασης, ο Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Η πρώτη επιτυχημένη ρομποτική ηπατεκτομή στη χώρα μας αποτελεί γεγονός και σημαντική απόδειξη ότι παρά την οικονομική κρίση τα ελληνικά νοσοκομεία προσφέρουν ορισμένες από τις πλέον εξειδικευμένες επεμβάσεις παγκοσμίως, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Ευχαριστούμε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο, Δρ. Γιώργο Αποστολόπουλο, για τη  διάθεση υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εξοπλισμού που μας επιτρέπουν να πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και να βρισκόμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό».