Ρινική συμφόρηση: Πώς να απαλλαγείτε από το μπούκωμα

  • Iatropedia newsroom
ιγμορίτιδα
Η «βουλωμένη» μύτη είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των πασχόντων. Ωστόσο υπάρχει λύση για να μπορέσουν οι ασθενείς να αρχίσουν και πάλι να αναπνέουν ελεύθερα.

Τί θα φάτε σήμερα; Αν έχετε «βουλωμένη» μύτη μάλλον κάτι που θα είναι άοσμο και άγευστο, όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται. Κι αυτό διότι οι γεύσεις αναγνωρίζονται κυρίως μέσω της αίσθησης της όσφρησης.

Ωστόσο η μύτη δεν μας βοηθά μόνο να αναπνέουμε και να μυρίζουμε. Επιτελεί έναν ακόμα, πολύ σημαντικό ρόλο: αυτόν της ασπίδας προστασίας των πνευμόνων. Όταν, λ.χ., κάνει κρύο, θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα που εισπνέουμε πριν φθάσει στους πνεύμονες. Και όταν εισπνέουμε μολυσμένο αέρα, παράγει βλέννα για να «παγιδέψει» τους ιούς, τα βακτήρια και τα άλλα επιβλαβή μόρια και να τα εμποδίσει να φτάσουν στους πνεύμονες.

Τα οφέλη αυτά, όμως, χάνονται όταν έχει κανείς «βουλωμένη» μύτη και κατ’ ανάγκην αναπνέει από το στόμα. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, η «βουλωμένη» μύτη (ή η ρινική συμφόρηση, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της διαταραχής) δεν σχετίζεται με την υπερπαραγωγή βλέννας. Γι’ αυτό και ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να «ανοίξουν» τη μύτη τους φυσώντας την δυνατά.

Η κύρια αιτία της ρινικής συμφόρησης είναι η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου με επακόλουθο οίδημα, αγγειοδιαστολή και φλεβική συμφόρηση. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να έχει πολλές αιτίες, από λοιμώξεις (π.χ. γρίπη, ίωση ή ιγμορίτιδα) έως αλλεργίες και ερεθιστικούς παράγοντες.

Η «βουλωμένη» μύτη μπορεί να κάνει πραγματικά δύσκολη τη ζωή, αφού κόβει την όρεξη, διαταράσσει τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει την ακοή, την ομιλία και την αναπνοή μας, και να προκαλέσει επιπλοκές στα αυτιά ή ακόμα και στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Πως επηρεάζει την ομιλία

Αν αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, κάνετε μια απλή άσκηση: προσπαθήστε να διαβάσετε δυνατά όταν έχετε «μπούκωμα», την παράγραφο που ακολουθεί:

«Το ξέρετε ότι η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι παράγουν βλέννα η οποία περιέχει χημικές ουσίες που μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς, επειδή εξολοθρεύουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στη μύτη; Ξέρετε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η παραγωγή της βλέννας σχεδόν διπλασιάζεται όταν αναπτύσσουμε κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού;»

Πώς τα πήγατε; Μάλλον ακούστηκε κάτι σαν:

«Ντο ξέρετε ότι η μπύτη και οι μπαραρρίνιοι κόλμποι μπαράγουν βλέννα η ομποία μπεριέχει χημπικές ουσίες που μπας βοηθούν να μπείνουμε υγιείς, εμπειδή εξολοθρεύουν τους μπαθογόνους μπικροοργανισμούς μπου εισβάλλουν στη μπύτη; Ξέρετε ότι γι’ αυτόν ακριβώς ντον λόγο η μπαραγωγή της βλέννας σχεδόν διμπλασιάζεται όταν αναπτύσσουμε κάμποια λοίμπωξη ντου ανώντερου αναμπνευστικού;»

Ezixin και αναπνεύστε ελεύθερα!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να σταματήσετε να ζείτε με μπουκωμένη μύτη και να απολαύσετε τη ζωή με ελεύθερη αναπνοή. Πώς; Με τη βοήθεια του μη-κορτιζονούχου ρινικού αποσυμφορητικού Ezixin!

Παρότι το Ezixin δεν έχει κορτιζόνη, δρα άμεσα και παρατεταμένα: διαρκεί έως και 12 ώρες, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρινικής συμφόρησης που οφείλεται είτε σε χρόνιες ρινίτιδες είτε σε οξείες (συνάχι) ρινοφαρυγγίτιδες και παραρρινοκολπίτιδες.  Περιέχει την ουσία οξυμεταζολίνη, που είναι γνωστή για την αγγειοσυσταλτική της δράση.

Χάρη στα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και μέντας που περιέχει χαρίζει μια αίσθηση φρεσκάδας και άμεσης αποσυμφόρησης.

Ακόμη, περιλαμβάνει δοσομετρική αντλία για ευκολία στη χρήση και ακριβή λήψη των δόσεων. Το προϊόν είναι κατάλληλο για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πείτε αντίο στη μπουκωμένη μύτη και μάθετε να ζείτε με ελεύθερη αναπνοή! Ezixin και αναπνέεις!

  • Δεν χορηγείται σε παιδιά κάτω των 7 ετών. Να μην χρησιμοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών. Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ συνιστούν: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης – συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.