Ψωρίαση σε όλο το σώμα: Φοιτήτρια έγινε έτσι από λάθος που λέει ότι έκανε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψωρίαση
Μια φοιτήτρια με ψωρίαση στο 90% του σώματός της πιστεύει ότι η επώδυνη πάθηση προήλθε από το ότι να μοιραζόταν ηλεκτρονικά τσιγάρα με άσχετα άλλους στο πανεπιστήμιο.

Η Emily Angel Pellegrini, από το Dorset της Αγγλίας, παρατήρησε για πρώτη φορά ένα μικρό σημάδι ψώρας στο στήθος της στην αρχή της χρονιάς, αλλά υπέθεσε ότι προκλήθηκε απλώς από την τριβή του δέρματος με το σουτιέν της, μέχρι που έγινε μεγαλύτερο και εξαπλώθηκε στο σώμα της.

Η 21χρονη φοιτήτρια θεάτρου επισκέφτηκε τον γιατρό και διαγνώστηκε με ψωρίαση. Της εκδηλώθηκε ως μικρές, κόκκινες και φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα.

Της είπαν ότι η πάθηση προκλήθηκε από πονόλαιμο και οι εξετάσεις έδειξαν αντισώματα αδενικού πυρετού.

Κατά τη γνώμη της ίδιας της φοιτήτριας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αιτία του προβλήματός της: “Στο πανεπιστήμιο υπάρχουν αυτά τα μπαρ για άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων, που πάνε όλοι και μοιράζονται μεταξύ τους τις συσκευές τους και κάποια ίδια ποτήρια με ποτά”, είπε.

“Στο πανεπιστήμιο δεν προσέχεις πάντα την προσωπική σου υγιεινή και τη διατροφή σου. Νομίζω ότι επειδή δεν έτρωγα σωστά και μοιραζόμουν ηλεκτρονικά τσιγάρα με άλλους, με έπιανε πονόλαιμος.

ψωρίαση

Ο γιατρός μου είπε ότι η ψωρίαση προκλήθηκε από αυτόν τον πονόλαιμο, που είναι τρελό γιατί ήταν απλώς ένας ήπιος, φυσιολογικός πονόλαιμος που παθαίνεις τον χειμώνα.

Νομίζω ότι το να μοιράζομαι ηλ. τσιγάρα ήταν σίγουρα η αιτία. Θυμάμαι να μοιράζομαι ένα με κάποιον και μετά την επόμενη μέρα να έχω πονόλαιμο και έλεγα πάντα ότι δεν θα το ξαναέκανα αυτό.

Και μετά θα το ξεχνούσα, θα το μοιραζόμουν και πάλι και μετά θα συνέχιζε να με πονάει συνεχώς ο λαιμός μου. Οπότε πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνω πια”.

Φυσικά, αξίζει να θυμόμαστε ότι έρευνες έχουν δείξει ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, καθώς και ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα εντελώς.

ψωρίαση

Ωστόσο, αυτό είναι ελάχιστη παρηγοριά για την Emily αυτή τη στιγμή, καθώς η εξάπλωση της ψωρίασής της είχε μια σειρά από καταστροφικές συνέπειες:

«Φανταστείτε το δέρμα σας να είναι τόσο ξηρό που σκάει και αιμορραγεί. Είναι όπως όταν έχουμε ξηρά χείλη και ανοίγουμε το στόμα μας και η γωνία στο στόμα σκίζεται λίγο. Είναι έτσι ακριβώς, αλλά στον γοφό μου.

Μοιάζει με έγκαυμα, αλλά με λέπια από πάνω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ γιατί έχω τόσο μεγάλη φαγούρα και δεν βολεύομαι. Μου έχουν συνταγογραφήσει υπνωτικά χάπια γιατί διαφορετικά θα ήμουν ξύπνια όλη μέρα και όλη τη νύχτα.

Μου αρέσει να βγάζω φωτογραφίες, αλλά η ψωρίαση το σταμάτησε αυτό. Δεν θέλω φωτογραφίες μου και δεν θέλω καν να βγαίνω από το σπίτι, ή οτιδήποτε άλλο. Δεν θέλω να βλέπω κανέναν.

Δεν θέλω να με βλέπουν και να με κοιτούν επίμονα”.

ψωρίαση

Ευτυχώς, υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ για την Emily, καθώς ελπίζει ότι τα φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού που παίρνει θα βοηθήσουν να καθαρίσει το δέρμα της μέσα σε λίγες εβδομάδες και -αν όχι- θα ξεκινήσει φωτοθεραπεία.

Πηγή: https://www.ladbible.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να προσέχετε το καλοκαίρι αν έχετε ψωρίαση

Ατοπική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής: Σε τι διαφέρει από πιτυρίδα και ψωρίαση

Ψωρίαση: Τι να τρώτε και τι όχι

Ψωρίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπισή της