«Ψαρώ-στε» υγιεινά!

  • Iatropedia
Τρώτε ψάρια! Κάνει καλό σε καρδιά και αντιγήρανση! Τρώτε ψάρια για να κάνετε...έξυπνα μωρά!

Το ψάρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή και την παράδοση. Έχει σημαντική διατροφική αξία για τους παρακάτω λόγους.

  • Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο:

Επιπλέον μπορεί να συμβάλει στην προφύλαξη – πρόληψη εμφάνισης αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το κύριο όφελος είναι πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο (ΣΝ) ήταν 36% χαμηλότερη σε άτομα που ακολουθούν μια «μέτρια» λήψη λιπαρών τρώγοντας κάθε εβδομάδα ψάρια – που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

Εκτρεφόμενα τιλάπια περιέχουν μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρά οξέα, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεργετικά για την καρδιά.Σε αντίθεση ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, είναι ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 και συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα – ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα οστρακοειδή είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

  • Είναι καλύτερα να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, παρά από συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι καλύτερο να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα τρόφιμα.

Ωστόσο, εάν έχετε κάποια νόσο ή αν για κάποιο άλλο λόγο δεν μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής σας, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση για την πρόσληψή τους από τα συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων.

  • Οι έγκυες γυναίκες συμβουλεύονται να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών λόγω της πιθανής έκθεσης στον υδράργυρο και σε άλλες τοξίνες.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστά στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να τρώνε τουλάχιστον 8 και μέχρι 12 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα.

«Μετριοπαθή στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, από θαλασσινά, συνδέεται με βελτίωση της υγείας των παιδιών, όπως η οπτική και γνωστική ανάπτυξη.

Ωστόσο, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα είδη των ψαριών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ειδικότερα του καρχαρία, του ξιφία, και το σκουμπρί.

Σχεδόν όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν ίχνη υδραργύρου. Ιδιαίτερα το λαβράκι, ο τόνος, ο ξιφίας, και μερικοί καρχαρίες έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου.

  • Τα θαλασσινά είναι η πιο κοινή αιτία των αλλεργιών

Η αλλεργία μπορεί να εμφανισθεί σε ένα μόνο είδος ψαριού ή σε ποικιλία ψαριών.

Αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά, είναι πιθανό να είναι μια δια βίου αλλεργία – και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόμα και απειλητική για τη ζωή.

Τα θαλασσινά, επίσης, μπορεί να αποτελέσουν πηγή τροφικής δηλητηρίασης από παράσιτα, ειδικά όταν τρώγονται ωμά.

Μαγειρεμένα θαλασσινά μπορούν επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, σε μικρότερη συχνότητα, λόγω τοξινών.

Παρά τους περιστασιακούς κινδύνους, ωστόσο, για τους ανθρώπους που δεν είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά, ο σωστός χειρισμός των ψαριών και των οστρακοειδών είναι ένα ασφαλές και υγιές μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνη ανάλογη με αυτήν του κρέατος, αλλά περιέχουν ανώτερη ποιότητα λίπους και λιπαρών οξέων απαραίτητων και αναγκαίων για την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν