Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης αντιμετωπίζει το 15% των Ευρωπαίων – Τι ισχύει στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
προβλήματα μνήμης
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να τα εκδηλώσουν. Νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης αντιμετωπίζουν εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να θυμηθούν τι έκαναν, που πάνε αλλά και ποιος μήνας του χρόνου είναι.

Νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) δείχνουν ότι το 2022 το 14,9% των ενηλίκων στην ΕΕ αντιμετώπιζαν μέτρια έως σοβαρή δυσκολία να θυμηθούν απλά πράγματα ή να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε ό,τι έκαναν.

Τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης είναι μακράν περισσότερα στον βορρά απ’ ό,τι στο νότο. Έτσι, «πρωταθλήτρια» σε αυτά είναι η Φινλανδία, όπου το 33,6% των κατοίκων είπαν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το μυαλό τους. Ακολουθούν:

  • Η Δανία (26,7%)
  • Η Ολλανδία (26%)
  • Η Σουηδία (25,2%)
  • Η Εσθονία (24,9%)

Στον αντίποδα, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης είναι λιγότερα στην Κύπρο (5,7%) και τη Μάλτα (6,5%). Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση. Δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης της προσοχής αναφέρει το 11,7% του πληθυσμού.

προβλήματα μνήμης

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η Eurostat επισημαίνει ότι τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης είναι συχνότερα στις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται αντιμέτωπες με την φτώχεια. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες παρατηρείται πολύ μεγάλη διαφορά στη νοητική διαύγεια μεταξύ των ανθρώπων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όσων δεν έχουν.

Στην ΕΕ τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζει κατά μέσον όρο:

  • Το 13,9% των ανθρώπων χωρίς οικονομικά προβλήματα και
  • Το 19,9% των ανθρώπων στα όρια της φτώχειας

Υπάρχουν χώρες όπου η διαφορά είναι τεράστια – υπερβαίνει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Κροατία, λ.χ.,  φθάνει στις 23,9, αφού προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης έχει:

  • Το 16,9% των ατόμων που δεν κινδυνεύουν από φτώχεια
  • Το 40,1% όσων βρίσκονται στα όριά της

Στην Εσθονία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 19,4% έναντι 40,6% (διαφορά 21,2 ποσοστιαίες μονάδες). Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται επίσης στη Λετονία (16,2 ποσοστιαίες μονάδες), την Σουηδία (15,8) και την Ολλανδία (14,3).

Στην Ελλάδα η διαφορά είναι πολύ μικρή. Προβλήματα αναφέρει το 11,5% των ατόμων δίχως οικονομικό πρόβλημα και το 12,4% όσων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Φωτογραφία: iStock