Πρωτοποριακή έρευνα έδειξε 90% επιτυχία στην θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πολλαπλό μυέλωμα
Για "τεράστια ελπίδα για ασθενείς μιας νόσου που δεν έχει ακόμη θεραπεία" κάνουν λόγο οι ερευνητές.

Το Hadassah-University Medical Center στο Ein Kerem της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ένα “άνευ προηγουμένου επίτευγμα” στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, της δεύτερης πιο συχνής αιματολογικής νόσου.

Το πολλαπλό μυέλωμα αντιπροσωπεύει το 10% όλων των καρκίνων του αίματος και το 1% όλων των τύπων κακοηθειών.

Η καινοτόμος θεραπεία κατά της νόσου, η οποία προς το παρόν θεωρείται ανίατη, αναπτύχθηκε μετά από μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και ανοσοθεραπείας του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια.

“Έχουμε μια λίστα αναμονής με πάνω από 200 ασθενείς από το Ισραήλ και διάφορα μέρη του κόσμου ανά πάσα στιγμή. Τώρα, υπό το φως των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων των θεραπειών CAR-T, φαίνεται ότι έχουν πολλά ακόμη χρόνια ζωής και με εξαιρετική ποιότητα ζωής”, δήλωσε η καθ. Polina Stepensky, επικεφαλής του τμήματος.

Η θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία γενετικής μηχανικής, η οποία είναι μια αποτελεσματική και πρωτοποριακή λύση για ασθενείς των οποίων το προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις δύο χρόνια μέχρι πρότινος. Έχουν χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία γενετικής μηχανικής που ονομάζεται CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T-Cell Therapy) η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταστρέψει τον καρκίνο.

Περισσότερο από το 90% των 74 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Hadassah παρουσίασαν πλήρη ύφεση, είπαν οι ογκολόγοι!

“Έχουμε μια λίστα αναμονής με περισσότερους από 200 ασθενείς από το Ισραήλ και διάφορα μέρη του κόσμου”, είπε η Stepensky. “Λόγω της πολυπλοκότητας της παραγωγής και της πολυπλοκότητας της καθαυτής θεραπείας, μόνο ένας ασθενής την εβδομάδα εισέρχεται στη θεραπεία, η οποία εξακολουθεί να διεξάγεται ως πείραμα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή Yechezkel Barenholz, ηγετική φυσιογνωμία σε παγκόσμιο επίπεδο στην ογκολογική έρευνα και επικεφαλής του ερευνητικού εργαστηρίου μεμβρανών και λιποσωμάτων στην Hebrew University-Hadassah Medical School, η τεχνολογία CAR-T είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα κάνει τη διάγνωση πολύ πιο εύκολη και απλούστερη και δυνατή θεραπεία.

Η θεραπεία CAR-T αναπτύχθηκε και παρήχθη από το Hadassah σε συνεργασία με τον καθηγητή Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου ανοσολογίας και ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ramat Gan.

“Έχουμε στοιχεία για ένα πολύ θετικό συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης με ελάχιστες και ήπιες παρενέργειες”, είπε η Stepensky. “Αυτά είναι σπουδαία αποτελέσματα. Είναι μια τεράστια ελπίδα για ασθενείς μιας νόσου που δεν έχει ακόμη θεραπεία”, πρόσθεσε.

Τι είναι ο καρκίνος του αίματος γνωστός ως πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του μυελού των οστών (ο σπογγώδης ιστός στο κέντρο ορισμένων οστών όπου παράγονται τα αιμοσφαίρια). Η ασθένεια ονομάστηκε πολλαπλό μυέλωμα επειδή ο καρκίνος συχνά επηρεάζει πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κρανίου, της λεκάνης, των πλευρών και της σπονδυλικής στήλης. Πολλές φορές, διαγιγνώσκεται μετά από εξέταση ρουτίνας σε αίμα ή ούρα.

Πολλαπλό μυέλωμα: Συμπτώματα

Στην αρχή, μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά καθώς αναπτύσσεται, το πολλαπλό μυέλωμα προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων:

  • χρόνιος πόνος στα οστά
  • αδυναμία
  • δύσπνοια
  • κόπωση που προκύπτει από αναιμία
  • υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα που με την σειρά τους προκαλούν υπερβολική δίψα, πόνο στο στομάχι, ανάγκη για συχνή ούρηση, σύγχυση και δυσκοιλιότητα
  • απώλεια βάρους
  • ζάλη
  • θολή όραση
  • πονοκέφαλος
  • επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
  • μώλωπες και ασυνήθιστη αιμορραγία
  • αδύναμα οστά που σπάνε εύκολα
  • προβλήματα στα νεφρά

Η νόσος είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την ηλικία των 70 ετών και σπάνια κάτω των 40 ετών, στους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολλαπλού μυελώματος

Η θεραπεία CAR-T

Η πρωτοποριακή ιδέα της χρήσης κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων γεννήθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot από το τμήμα ανοσολογίας του καθηγητή Zelig Eshhar. Η ανάπτυξη και η προώθηση των θεραπειών CAR-T, η λειτουργία των οποίων είναι να προγραμματίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς συλλέγοντας υγιή κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει από τότε επικεφαλής την Stepensky. Ως μέρος της θεραπείας, πραγματοποιείται μια διαδικασία για την απομόνωση των Τ κυττάρων, τα οποία είναι τα ενεργά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν τους όγκους από μόνα τους.

Αυτό πραγματοποιείται με αφαίρεση, η οποία διαχωρίζει τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Η διαδικασία διαρκεί 2-4 ώρες και είναι παρόμοια με μια τακτική αιμοδοσία. Στη συνέχεια, τα Τ κύτταρα επεξργάζονται στο εργαστήριο του Hadassah, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα σε καθαρά δωμάτια.

Στο επόμενο βήμα, εκτελείται μια διαδικασία γενετικής μηχανικής με την προσθήκη ενός ιού μαζί με ένα γενετικό τμήμα που κωδικοποιεί έναν υποδοχέα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Πολλά κατασκευασμένα κύτταρα στη συνέχεια εγχέονται στον ασθενή. Τελικά, τα επεξεργασμένα Τ κύτταρα στοχεύουν τους όγκους και καταστρέφουν τον καρκίνο.

Μέχρι τώρα, αυτή η θεραπεία ήταν διαθέσιμη μόνο στην Κίνα και τις ΗΠΑ για σχεδόν 400.000 δολάρια ανά θεραπεία ασθενούς και είναι πολύ περιορισμένη στη διαθεσιμότητά της.

«Μόνο το 20% όσων την χρειάζονται όντως τελικά την λαμβάνουν σε αυτές τις χώρες”, είπε η Stepensky. “Με την πρόοδο στο Ερευνητικό μας Εργαστήριο Λευχαιμίας Danny Cunniff, μπορέσαμε να μειώσουμε δραματικά το κόστος και να κάνουμε τη θεραπεία προσιτή και προσβάσιμη.

Επιπλέον, το Hadassah ανέπτυξε μια πιο εξελιγμένη και προηγμένη θεραπεία από αυτήν που προσφέρεται στον κόσμο. Ως το πρώτο και μοναδικό ίδρυμα στο Ισραήλ που αναπτύσσει, κατασκευάζει και παρέχει θεραπεία CAR-T, το Hadassah ηγείται στον τομέα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών με κύτταρα CAR T προς όφελος των ασθενών με άλλους τύπους καρκίνου”, κατέληξε η Stepensky.

Πηγή: https://www.jpost.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλό μυέλωμα: Βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλαπλό μυέλωμα: Τι είναι, πρόγνωση επιβίωσης και ποιο είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα

Πολλαπλό μυέλωμα: Τα σημάδια στο στόμα – Τι πρέπει να αντιληφθείτε εγκαίρως

φωτό: iStock