Προσοχή στις ιώσεις, αν εργάζεστε σε βάρδιες. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
βάρδιες
Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις, διότι το ακανόνιστο ωράριο εργασίας διαταράσσει τον ύπνο τους και κατ' επέκτασιν το βιολογικό τους ρολόι. Τι σημαίνει αυτό, αν εκτεθούν στον κορωνοϊό.

Αν εργάζεστε σε βάρδιες, προσέξτε την έκθεσή σας σε άλλα άτομα. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ίσως διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο όχι να μολυνθείτε από τον κορωνοϊό, αλλά να αρρωστήσετε βαριά από αυτόν και να χρειασθείτε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Νορβηγία, οι οποίοι εξέτασαν τον κίνδυνο μόλυνσης και βαριάς νόσου από τον κορωνοϊό σε εργαζομένους σε διάφορα επαγγέλματα και σε διάφορες βάρδιες.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Chronobiology International. Όπως γράφουν, ενέταξαν στη μελέτη τους 7.141 εθελοντές από 15 χώρες του κόσμου. Άλλοι εξ αυτών είχαν επαγγέλματα που απαιτούν επαφή με κόσμο και άλλοι όχι. Πολλοί εργάζονταν μόνο το πρωί, ενώ άλλοι εργάζονταν σε κυλιόμενες βάρδιες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εργαζόμενοι που έρχονταν σε άμεση επαφή με άλλα άτομα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να τους μολύνει ο κορωνοϊός. Είχαν κατά 55% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν, σε σύγκριση με όσους δεν έρχονταν σε επαφή με κόσμο.

Ωστόσο ο κίνδυνος βαριάς COVID-19 δεν επηρεαζόταν από την επαφή με τον κόσμο. Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν το είδος της απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους εργαζομένους μόνο το πρωί, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν:

  • Σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες (2,71 φορές περισσότερες) να παρουσιάσουν μετρίας βαρύτητας έως απειλητική για τη ζωή COVID-19
  • Σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες (5,66 φορές περισσότερες) να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο ρόλος της έλλειψης ύπνου

«Η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει το ωράριο της έγερσης και του ύπνου και έτσι τους κιρκάδιους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Bjørn Bjorvatn, καθηγητής Ιατρικής του Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν. «Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η συνακόλουθη έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό».

Το γεγονός αυτό αφήνει τους πάσχοντες από έλλειψη ύπνου εκτεθειμένους στον ιό και στις επιπλοκές του. Μάλιστα ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρής COVID-19 πιθανώς ισχύει και αν είναι εμβολιασμένοι. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η ανταπόκριση του οργανισμού στα εμβόλια είχαν πιο φτωχή στους πάσχοντες από έλλειψη ύπνου.

Επομένως, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που θέλουν να προστατευθούν, καλό είναι να εμβολιαστούν, αλλά μετά από έναν καλό ύπνο το βράδυ, συνέστησε ο Dr. Bjorvatn.

Φωτογραφία: iStock