Προσοχή στις γαστρεντερίτιδες, εάν ταξιδεύετε με κρουαζιερόπλοιο, λένε τα CDC

  • Ρούλα Τσουλέα
κρουαζιερόπλοια
Καταγράφεται σημαντική αύξηση των εξάρσεων στα κρουαζιερόπλοια που κάνουν και υπερατλαντικά ταξίδια.

Η μία έξαρση γαστρεντερίτιδας πίσω από την άλλη καταγράφεται την εφετινή χρονιά στα κρουαζιερόπλοια που κάνουν ταξίδια από και προς τις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, ο συνολικός των εξάρσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί οποιαδήποτε χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), στην Ατλάντα.

Η πιο πρόσφατη συρροή κρουσμάτων καταγράφηκε στις 20 Ιουνίου 2023. Περισσότεροι από ένας στους δέκα επιβάτες (το 13%) του κρουαζιερόπλοιου Viking Neptune νοσούσαν από νοροϊό. Επρόκειτο συνολικώς για 110 επιβάτες επί συνόλου 838. Αρρώστησαν επίσης εννέα μέλη του πληρώματος (από τα συνολικώς 455), καθώς ταξίδευαν από την Ισλανδία στη Νέα Υόρκη.

Τους προηγούμενους μήνες είχαν καταγραφεί άλλα 12 περιστατικά σε ισάριθμα κρουαζιερόπλοια. Όλα είχαν προκληθεί από νοροϊό.

Ο εφετινός αριθμός των συρροών είναι υψηλότερος απ’ ό,τι οποιαδήποτε χρονιά μέχρι και το 2013. Μένει να διαπιστωθεί εάν τα εφετινά κρούσματα έως το τέλος του χρόνου, θα προσεγγίσουν εκείνα του 2012 (ήταν συνολικώς 16).

Ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός

Ο νοροϊός είναι ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός. Προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και στα έντερα, που εκδηλώνεται με εμέτους και διάρροιες. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ναυτία και πόνος στο στομάχι.

Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν επίσης πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους στο σώμα. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αφυδάτωση, λόγω της έντονης διάρροιας και των εμέτων.

Ο νοροϊός μεταδίδεται εύκολα. Τυπικά ένα άτομο μολύνεται όταν κατά λάθος εκτεθεί σε μόρια εκκριμάτων από έναν ασθενή.

Όπως γράφουν τα CDC στην ιστοσελίδα τους, κάθε ασθενής εκπέμπει στο περιβάλλον του μέσω της διάρροιας και του εμέτου εκατομμύρια μόρια του ιού. Αυτά φαίνονται μόνο με μικροσκόπιο. Ακόμα χειρότερα, δε, η έκθεση έστω και σε μικρό αριθμό μορίων, αρκεί για να αρρωστήσει ένα άτομο.

Έτσι, αν κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με έναν ασθενή ή με μολυσμένη επιφάνεια, ή φάει τρόφιμο που κατά λάθος μολύνθηκε, μπορεί να αρρωστήσει.

Σε περιορισμένους χώρους με εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους, όπως τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και τα σχολεία, οι κατασκηνώσεις κ.λπ., η μετάδοση αυτή είναι πολύ εύκολο να συμβεί.

Τα συμπτώματα  τυπικά εκδηλώνονται εντός 12-48 ωρών από την έκθεση. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από λίγες ημέρες. Ωστόσο τα πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τι να κάνετε

Για να κυλούν ομαλά τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια, τα CDC παρέχουν μερικές πρακτικές συμβουλές:

  • Αν αρρωστήσετε, αναφέρετε αμέσως τη νόσο σας. Αν σας συμβεί πριν το ταξίδι, ελέγξτε αν μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία. Αν σας συμβεί στη διάρκεια του ταξιδιού, ενημερώστε τον γιατρό του πλοίου και ακολουθήστε τις συστάσεις του.
  • Να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε από τα μικρόβια γύρω σας. Μην καταναλώνετε ποτέ τροφή ή νερό, καφέ, ποτό κ.λπ. χωρίς να έχετε σαπουνίσει πρώτα τα χέρια σας.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Να πίνετε πολύ νερό και να κοιμάστε καλά. Σας είναι και τα δύο απαραίτητα για να έχετε γερό οργανισμό.
  • Απομακρυνθείτε από τον χώρο, αν κάποιος κάνει έμετο ή διάρροια στη διάρκεια του ταξιδιού.

Φωτογραφία: iStock