Έλκος και καούρα: Προσοχή στα φάρμακα – Κίνδυνος σοβαρής βλάβης στα νεφρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φάρμακα
Μια συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων για το έλκος στομάχου και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι λεγόμενοι «αναστολείς αντλίας πρωτονίων», μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα νεφρά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λαμβάνονται τα εν λόγω φάρμακα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για παθήσεις των νεφρών. Τα φάρμακα αυτά μέχρι σήμερα θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά τώρα διαπιστώνεται ότι η μακρόχρονη χρήση τους εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τα νεφρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νεφρολόγο Ζιγιάντ Αλ-Αλί του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεν Λιούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), ανέλυσαν επί πέντε έτη στοιχεία για πάνω από 173.000 άτομα που έπαιρναν «αναστολείς αντλίας πρωτονίων».

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση χρόνιας νεφροπάθειας και 96% αυξημένη πιθανότητα για νεφρική ανεπάρκεια. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μακρόχρονη χρήση αυτών των φαρμάκων πρέπει πλέον να αποφεύγεται, να χορηγούνται μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίο από ιατρική άποψη και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Οι «αναστολείς αντλίας πρωτονίων» μειώνουν την παραγωγή των γαστρικών οξέων. Σε αρκετές χώρες πωλούνται και εκτός φαρμακείων χωρίς συνταγή γιατρού. Αρκετοί ασθενείς παίρνουν αυτά τα φάρμακα για περισσότερο χρόνο από ό,τι χρειάζονται πραγματικά.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιισταμινικά φάρμακα: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Έλκος στομάχου: Τι είναι ακριβώς, συμπτώματα και σωστή αντιμετώπιση

Προσοχή σε φάρμακα για την καούρα: Ποια η σχέση με τη νεφρική νόσο

Νεφρική ανεπάρκεια: Αυτά είναι τα επικίνδυνα σημάδια