Προσοχή σε φάρμακα για την καούρα: Ποια η σχέση με τη νεφρική νόσο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καούρα
Ορισμένα διαδεδομένα φαρμακευτικά σκευάσματα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καούρας, τη δυσπεψία και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συνδέονται με έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η νέα αυτή έρευνα είναι η τελευταία στην σειρά που διαπιστώνει σύνδεση μεταξύ των φαρμάκων αυτών και αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία του χρήστη. Μελέτες σε συνολικά 2.015 ανθρώπους συνέδεσαν επιστημονικά τα φάρμακα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καθώς και για με αυξημένη πιθανότητα θανάτου για όσους νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τέτοιου είδους φάρμακα, όπως τα Prilosec και Nexium, χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1980, όταν και η γενική πεποίθηση ήταν πως πρόκειται για πλήρως ασφαλή φάρμακα, με αποτέλεσμα την ευρεία χρήση τους για καούρα, δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, έχουν ενταθεί οι ανησυχίες σχετικά με μια αυξανόμενη λίστα παρενεργειών και άλλων σημαντικών κινδύνων για την υγεία.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 10.482 συμμετέχοντες σε μεγάλη έρευνα για την αθηροσκλήρωση (ARIC), που πραγματοποιήθηκε από το 1996 έως το 2011. Τα αποτελέσματα της επανεξέτασης των στοιχείων αυτών επαληθεύτηκαν με περαιτέρω ανάλυση των ιατρικών δεδομένων για 248.751 ασθενείς στην βάση δεδομένων Geisinger Health System στις ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε πως, μεταξύ των 322 ατόμων στην έρευνα ARIC, που χρησιμοποιούσαν φάρμακα για την καούρα, ο κίνδυνος για νεφροπάθεια ήταν 11,8%, σε σύγκριση με τον αναμενόμενο κίνδυνο του 8,5% μεταξύ των ατόμων που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα. Επίσης, μεταξύ των 16.900 ασθενών από την βάση δεδομένων Geisinger, που χρησιμοποιούσαν φάρμακα για την καούρα, ο κίνδυνος για νεφροπάθεια ήταν 15,6%, σε σύγκριση με τον αναμενόμενο κίνδυνο του 13,9% σε αυτή την περίπτωση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τελευταία αυτή μελέτη δεν καθορίζει με ακρίβεια τη συνολική αύξηση του κινδύνου για νεφρική νόσο, εστιάζοντας αντ’ αυτού απλά στο αν ένα άτομο λαμβάνει συνταγογραφημένα φάρμακα για καούρα, δυσπεψία, ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο δρ Morgan Grams, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υποστηρίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως τα φάρμακα αυτά είναι από μόνα τους αιτία νεφρικής νόσου. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ωστόσο, προσθέτει ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους, που ενδέχεται να υπάρξουν από την λήψη τέτοιων φαρμάκων.

http://www.upi.com