Προσέξτε την πίεσή σας στο γιορτινό τραπέζι. Οι συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

  • Ρούλα Τσουλέα
πίεση
Τι να προσέξετε κατά το μαγείρεμα και όταν καθίσετε να φάτε. Ο ρόλος του αλκοόλ και του στρες. Γιατί δεν πρέπει να παραλείψετε το πρωινό γεύμα.

Καθώς ετοιμάζεστε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η αρτηριακή σας πίεση μάλλον δεν αποτελεί την κύρια προτεραιότητά σας. Για το καλό της καρδιάς σας, όμως, σκεφτείτε την λίγο πριν αρχίσετε το μαγείρεμα ή/και το φαγητό, συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

«Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά», λέει η Dr. Angela L. Brown, καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις. «Μελέτες έχουν δείξει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου αυξάνονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια και κορυφώνονται την Πρωτοχρονιά».

Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ότι παύουμε να ασχολούμαστε με την υγεία μας αυτή την εποχή του χρόνου. Είναι, όμως, λάθος. «Οι γιορτές είναι εποχή χαράς. Θέλουμε να μπούμε στην πιο γιορτινή εβδομάδα του χρόνου υγιείς και να βγούμε υγιείς», τονίζει.

Ευτυχώς, με μερικά απλά μέτρα η αρτηριακή πίεση μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο στις γιορτές. Να τι συνιστά η Dr. Brown σε ανακοίνωση που εξέδωσε η AHA.

Μην καθίσετε πεινασμένοι στο γιορτινό τραπέζι

Μην αμελήσετε το πρωινό γεύμα για να «έχετε χώρο» για το γιορτινό φαγητό. Στις γιορτές συνήθως μαγειρεύουμε πιο «πλούσια» φαγητά απ’ ό,τι συνήθως. Και πολλά από αυτά (π.χ. τυριά) περιέχουν ούτως ή άλλως πάρα πολύ αλάτι.

Φροντίστε, λοιπόν, να φάτε ένα υγιεινό πρωινό (π.χ. γιαούρτι με δημητριακά χωρίς προσθήκη άλατος και φρούτα) ώστε να μην υπερβάλλετε στις ποσότητες που θα φάτε αργότερα στην ημέρα.

Αρχίστε με σαλάτα

Πριν αρχίσετε να γεμίζετε το πιάτο σας, ελέγξτε πρώτα τι εδέσματα υπάρχουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συνιστά η Dr. Karen Griffin, καθηγήτρια Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγου.

«Μία ποικιλία από πράσινα λαχανικά ή μια μεγάλη σαλάτα είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή για να αρχίσετε το γεύμα σας», λέει. «Αρκεί να μην περιέχει πρόσθετο αλάτι που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Προσέξτε επίσης την συνοδευτική σάλτσα, διότι οι σος συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι. Σε τέτοια περίπτωση, περιορισθείτε σε μια πολύ μικρή ποσότητα».

Μην βάλετε πρόσθετο αλάτι στο φαγητό σας

Αν μαγειρεύετε εσείς, αντικαταστήστε το αλάτι στο φαγητό με άφθονα μπαχαρικά και καρυκεύματα. Παραδείγματος χάριν, αν μαγειρεύετε χοιρινό κρέας, βάλτε μουστάρδα αντί να ρίξετε «με το μάτι» μαγειρικό αλάτι. Η μουστάρδα περιέχει αλάτι, αλλά θα είναι ελεγχόμενη η ποσότητα που θα βάλετε. Σκόρδο και κρεμμύδι επίσης μπορούν να καλύψουν τη νοστιμιά που θα χάσετε, βάζοντας λιγότερο αλάτι.

Αν, πάλι, είστε οι καλεσμένοι, αγνοήστε την αλατιέρα πάνω στο τραπέζι. Το πρόσθετο αλάτι που θα μπει στο αίμα σας, προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση, προειδοποιεί η Dr. Griffin.

Για τον ίδιο λόγο, φάτε μικρή ποσότητα από τα φαγητά που περιέχουν επεξεργασμένα συστατικά (π.χ. αλλαντικά, πίκλες κ.λπ.).

Φάτε κανονική ποσότητα φαγητού

Μην κάνετε το λάθος να περιορίσετε το φαγητό για να φάτε γλυκά στη συνέχεια, συνιστά η Dr. Griffin. Τα γιορτινά γλυκά περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, θερμίδες και -ναι- αλάτι, οπότε δεν θα ωφελήσετε σε κάτι την καρδιά σας.

Προσέξτε το αλκοόλ

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί και από την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Αν είστε γυναίκες, περιορισθείτε σε ένα ποτηράκι αλκοόλ ή λιγότερο. Αν είστε άνδρες, μην υπερβείτε τα δύο ποτηράκια. Ωστόσο αν σας σερβίρουν κοκτέιλ, καλό είναι να ρωτήσετε τι περιέχει. Και αποφύγετε τα ποτά που σερβίρονται με αλάτι (π.χ. margaritas).

Χαλαρώστε

«Όση χαρά μπορούν να φέρουν οι γιορτές, άλλο τόσο στρες μπορεί να τις συνοδεύει», αναφέρει η Dr. Brown. «Το στρες όμως διεγείρει την έκκριση ορμονών, οι οποίες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Σχετίζεται επίσης με την κατάθλιψη, η οποία επίσης οδηγεί στην υπέρταση».

Επομένως, μάθετε να λέτε «όχι» και μείνετε μακριά από οικογενειακές διενέξεις. Φροντίστε επίσης κατά την εορταστική περίοδο να βρείτε αρκετό χρόνο για χαλάρωση και για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Καλό είναι επίσης να κάνετε καθημερινά έναν περίπατο, δεδομένου ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μειώνει την πίεση, καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock