Προσέξτε τι ώρα μπαίνετε για ύπνο, αν θέλετε να έχετε καλή υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Νέα ευρήματα για τις επιδράσεις που έχει το ωράριο του ύπνου. Γιατί πρέπει να τηρείται και τα Σαββατοκύριακα.

Αν θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία σας, δεν αρκεί να βεβαιώνεστε απλώς ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Εξίσου σημαντικό είναι ο ύπνος σας να είναι καλά ρυθμισμένος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου είναι πολύ σημαντική για την υγεία. Στην πραγματικότητα, όσο πιο σταθερή ήταν η ώρα που οι εθελοντές τους έμπαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν το πρωί, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να χάσουν τη ζωή τους στην επόμενη επταετία.

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 1.700 εθελοντές. Κατά την έναρξή της η ηλικία τους κυμαινόταν από 45 έως 84 ετών.

Ο ανεπαρκής ύπνος το βράδυ κατ’ επανάληψιν έχει συσχετισθεί με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως:

  • Η καρδιοπάθεια
  • Η υπέρταση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η παχυσαρκία
  • Η κατάθλιψη

Τα νέα ευρήματα, όμως, υποδηλώνουν ότι ο ύπνος πρέπει να είναι και καλά ρυθμισμένος, για να είναι αποδοτικός. Μάλιστα τα οφέλη που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ανεξάρτητα από τυχόν συνυπάρχουσες σοβαρές διαταραχές ύπνου στους εθελοντές.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sleep. Συμμετείχαν 1.759 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ακτιγραφία, δηλαδή φορούσαν επί μία εβδομάδα μία ειδική συσκευή σαν ρολόι στο χέρι τους η οποία κατέγραφε τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης όλο το 24ωρο.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε μελέτη ύπνου κατ’ οίκον, ενώ συμπλήρωσαν και αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους. Ο ένας στους τρεις (οι 744) είχε ακανόνιστο ωράριο ύπνου.

Στη διάρκεια 7 ετών παρακολούθησης, έχασαν τη ζωή τους 171 από τους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εξέτασαν αν ο ύπνος έπαιζε ρόλο στις πιθανότητες θανάτου. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν το πιο σταθερό ωράριο ύπνου, διέτρεχαν κατά 42% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν σε ακατάστατες ώρες.

Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:

  • Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων
  • Ο τρόπος ζωής τους
  • Η κατάσταση της υγείας τους
  • Τυχόν σοβαρές διαταραχές ύπνου

Όπως τα φάρμακα

«Η μελέτη μας έδειξε πως όσοι ακολουθούν καθημερινά ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο τους, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Joon Chung, από τον Τομέα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως πρέπει να επεκταθεί η ενημέρωση του κοινού ώστε ο «καλός ύπνος» να συμπεριλαμβάνει και το ωράριο, εκτός από τη διάρκεια».

Το ωράριο αυτό πρέπει να τηρείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες, πρόσθεσε.

«Αν ο ύπνος ήταν χάπι, θα έπρεπε να το λαμβάνουμε σε συγκεκριμένη ώρα κάθε ώρα», είπε χαρακτηριστικά. «Επειδή λοιπόν είναι φάρμακο για τον οργανισμό, πρέπει να έχει ένα ωράριο και όχι να είναι τυχαίος».

Φωτογραφία: iStock